Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
10 / 2024
Erazem Ocvirk, sommelier
Da mora sommelier čutiti ljubezen do svojega dela in vina, je nujno, a tiste najboljše odlikujejo tudi eleganca, splošna razgledanost, poznavanje jezikov in karizma. Z vsem tem 26-letni Erik Ocvirk, kljub mladosti, nima težav in navdušuje goste in sodelavce prestižnega petzvezdičnega hotela na...
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
09 / 2024
Vodko lahko narediš čez noč, viskija pa ne!
Majda Debevc o vinih, žganih pijača in cigarah vedno govori s strastjo in nalezljivim navdušenjem, pogovor z njo pa se kaj hitro lahko z ene zavleče na več ur. Velja za eno naših največjih poznavalk žganih pijač (certifikat za vino in žgane pijače WSET 3 in specializiran certifikat WSET žgane...
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
07 / 2024
Hana Kotar - Čokoladnica in slaščičarstvo Mama Paula
ČOKOLADA JE ZAKOMPLICIRANA GOSPODIČNA, ZELO SE OBNAŠA PO VREMENU! Pri rosnih 22-letih Hana Kotar z Britofa pri Kranju že četrto leto s svojo blagovno znamko Mama Paula stopa po samostojni slaščičarski poti. Njena strast je čokolada in izdelki iz nje, kupce pa razveseljuje tudi z butičnimi...
07 / 2024
Michelinovi nagrajenci 2024
NOVA MICHELINOVA ZVEZDICA ZA RESTAVRACIJO PAVUS! V Unionski dvorani Grand Hotela Union Eurostars v Ljubljani sta 18. junija mednarodni gastronomski vodič Michelin in STO, njegov slovenski partner, razkrila rezultate pete izdaje za Slovenijo. Priznanj se je razveselilo 63 restavracij in gostiln ter...
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
05 / 2024
Kranjska klobasa - Odkrijte skrivnost pristnega okusa
OGLASNA VSEBINA Priprava in uživanje hrane naj bi prinašala veselje, a kaj, ko je na policah toliko možnosti. Ko kupujemo hrano, ni dovolj razmišljati le o okusu in videzu, pozorni moramo biti tudi na kakovost, varnost in trajnost. Odličen kažipot pri izbiri živil so evropske sheme kakovosti,...
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
04 / 2024
Intervju z Andrejo Škvarč: Stare sorte vinske trte
STARE SORTE VINSKE TRTE SO NAŠE BOGASTVO IN PRILOŽNOST! Če bi vam nekdo omenil racuk, sipo, čedajc ali duranijo, malašijo, tribjan, bi verjetno samo posamezni vipavski in istrski vinogradniki in vinarji vedeli, da je govora o starih lokalnih sortah vinske trte. Da to naše bogastvo starih, avtohtonih...
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
01 / 2024
Hotel in restavracija Pira, Hruševje
BUTIČNI PODEŽELSKI HOTEL V ZALEDJU POSTOJNE Postojnska podjetnika in gostinca Ana in Robert Čebokelj letos praznujeta 25-letnico Avio Puba in 10-letnico Kantine Pivka. Svoje bogate gostinske izkušnje sta nadgradila z novim izzivom na Notranjskem - prenovo več kot 300 let stare podeželske hiše,...
01 / 2024
Intervju: Matic Kriter, svetovalec v gostinstvu
DOBER VODJA STREŽBE BO Z ZGLEDOM UČIL MLADE NATAKARJE Delo natakarja ga je začelo zelo zanimati že v srednji šoli, tudi zaradi dobrih učiteljev, ki so mu znali predstaviti širino poklica in ga zanj navdušiti. Svoje znanje je nadgradil z diplomo na vodilni hotelirski šoli za področje gostinstva in...
01 / 2024
Boštjan Volk - evropski mladi kuhar leta 2023
Na prestižnem evropskem tekmovanju The European Young Chef Award (EYCA), ki je novembra potekalo v obmorskem mestecu Le Touqet na skrajnem severu Francije, so se pomerili kuharji, stari do 26 let. Prvo mesto je osvojil Savinjčan Boštjan Volk in si pripel prestižni naslov evropskega mladega kuharja leta....
01 / 2024
Čas je za chai
KO ZADIŠI PO ČRNEM ČAJU Z ZAČIMBAMI IN MLEKOM Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila...
01 / 2024
EWA - Opolnomočenje žensk v agroživilstvu
MLADE PODJETNICE PREDSTAVILE INOVATIVNA ŽIVILA V centru Rog v Ljubljani se je odvil zaključni dogodek programa EWA - Opolnomočenje žensk v agroživilstvu, na katerem se je predstavilo 10 mladih podjetnic s svojimi inovativnimi izdelki, med katerimi so prevladovali živilski. Strokovno komisijo sta...
Arhiv objav
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna