Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
05 / 2020
Dobrodošli v gastronomsko regijo Posavje
Tudi v regiji Posavje so se v času izrednih razmer gastronomsko-turistični ponudniki soočili z omejitvami in težavami, a kljub temu z navdihom zrejo v prihodnost in pišejo nove zgodbe. V okviru skupne znamke OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vina, piva in dobrot s kmetij,...
05 / 2020
Jagode so zakon - Šolski center Velenje
Pandemija je v šole prinesla nepričakovane spremembe in učenje na daljavo preko računalnika ali drugih medijev je za nekaj časa postalo stalnica. Še posebej velik izziv to predstavlja za srednje strokovne šole, ki poučujejo za poklice v gostinstvu. Kako učiti dijake kuhanja in strežbe na daljavo?...
05 / 2020
Restavracija Open House, Kuala Lumpur - eksotika iz globin pragozda
V ambientu Restavracije Open House se prepletajo vplivi britanske kolonizacije in peranakan dediščine, njena kuhinja pa oživlja stare recepte, predstavlja avtohtone sestavine in prikazuje vpliv zelo pisane zgodovine. Ste za rumeni riž, postrežen v muholovki? Malezija je že dolgo znana po izvrstni...
05 / 2020
Gin tonic v novi preobleki
Gin tonic sodi med enostavnejše mešane pijače, saj originalno vsebuje le dve sestavini, največkrat v razmerju 1:2. In sicer visoko alkoholno pijačo (gin) in brezalkoholne mehurčke (tonic), če odštejemo dodatek limete ali limone. A to ne pomeni, da barmanom njegova priprava ne predstavlja izziva....
05 / 2020
Mala pivovarna Kajtimar
KAJTIMAROV BOJ MED SVETLIM IN TEMNIM Pred več kot 20 leti so začeli nastajati prvi zametki male družinske pivovarne Kajtimar iz Ljubljane, ko je očeta Andreja radovednost pripeljala do prvih pivovarskih poizkusov. Njegova strast je kasneje prešla na sina Žana in ostale člane družine....
05 / 2020
V vinskih kleteh ne počivajo, 1. del
Z zaprtjem gostinskih lokalov, so tudi slovenski vinarji občutili velik padec prodaje vin. A kljub temu v tem času niso sedeli križem rok. Nekaj vinskih kleti smo povprašali, kako so se soočile z novonastalimi razmerami, ali pripravljajo kakšno novost in katero vino enolog predlaga za pokušino...
04 / 2020
Primož Dolničar
Širši javnosti je postal znan po avtorskih kuharskih oddajah na nacionalni televiziji in na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen. Pred nekaj meseci je izšla tudi njegova prva kuharska knjiga Z vrta na mizo. A 46-letni Primož Dolničar je še veliko več kot zgolj uspešen kuharski in mizarski samouk....
04 / 2020
Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka
Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani...
04 / 2020
Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh
Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants...
04 / 2020
Gostilna Kunst
Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki...
04 / 2020
Turistični novinarji po sledeh »Okusov Posavja«
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se februarja podali na zanimivo odkrivanje dolenjskih kulinaričnih in vinskih zakladov, naš gostitelj je bil Center za podjetništvo Krško. Spoznali smo pestro dogajanje na tržnici Videm v Krškem, projekta Okusi Posavja in Črno-belo bogastvo...
04 / 2020
Vinar Jožef Prus o predikatih
Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje...
04 / 2020
Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo
Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne...
03 / 2020
Chef Janez Bratovž - Restavracija JB, Ljubljana
Letos mineva okroglih 20 let, odkar ima Restavracija JB svoj stalni pristan v pritličju Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Njen chef Janez Bratovž pa bo čez dve leti obeležil tudi tri desetletja samostojnega gostinskega in kuharskega dela. Je legenda slovenske vrhunske kulinarike,...
03 / 2020
Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…
Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano,...
03 / 2020
Večer treh mladih kuharjev - Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan
Trije priznani slovenski chefi – Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, nekoč za kulinarične večere povezani tudi kot »trije blejski chefi«, so v Vili Podvin pripravili zanimiv večer. Na njem so kuhanje prepustili svojim trem talentiranim mladim kuharjem in jim dali priložnost, da predstavijo...
03 / 2020
Chef Iztok Gumzej - prehrana zaposlenih
Kuhar Iztok Gumzej zase pravi, da je tipičen deloholični Zasavec. Kuhalnico je najprej vrtel pri različnih slovenskih gostincih, v zadnjih šestih letih pa se je povzpel v sam vrh gostinske dejavnosti pri ISS Facility Services. Gre za vodilno podjetje v svetu na področju upravljanja objektov, v smislu...
03 / 2020
Chef Carlo Casoni - od Ferrarija k Muttiju
Simpatični 51-letni Carlo Casoni je italijanski chef, ki že deset let razvija in promovira jedi pri Muttiju, največjem italijanskem proizvajalcu paradižnikove pulpe, vloženih pelatov in ostalih paradižnikovih omak. Po 11-dnevnem potovanju po Ameriki, kjer je predstavljal Muttijeve izdelke, se je...
02 / 2020
Restavracija Brič, Dekani
Natanko dve leti je, odkar se je gostinec in izkušen sommelier Gregor Kocjančič s svojo ekipo iz Restavracije Primorka v Strunjanu preselil na novo lokacijo – Restavracijo Brič v Dekanih. V njej uspešno nadaljuje svojo filozofijo, ki temelji na ponudbi morskih jedi in čistih okusih, zaokroženih...
02 / 2020
LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek
Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo...
02 / 2020
Oman, dragulj ob arabskem morju
Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev.  Po deseturnem potovanju...
02 / 2020
Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte
Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja)....
01 / 2020
Galerija okusov, Novo Celje - chefa Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov je članica mednarodnega združenja mladih gostincev JRE in nedavno ji je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že drugič pripel visoko oceno – tri kuharske kape. V dokaj kratkem času je postala stalnica na zemljevidu domačih in tujih ljubiteljev vrhunske hrane in...
01 / 2020
Austria Trend Hotel Ljubljana - chef Damjan Wallner
Austria Trend Hotel Ljubljana se je odprl pred šestnajstimi leti, takrat še pod drugim imenom, lastniki in upravljavci. Od leta 2008 z njim upravlja avstrijska hotelska družba Austria Trend. Leta 2015 se je hotelu uspelo izviti iz rdečih številk in danes posluje uspešno. Še več – kmalu se obeta...
01 / 2020
Sommelierji praznovali 25-letnico članstva v ASI
Člani Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so decembra na dvorcu Zemono na slavnostnem srečanju obeležili 25. obletnico članstva v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Za lepa vinska in kulinarična doživetja ter druženje, ki...
01 / 2020
Okusiti Laško tudi v kulinarični ponudbi Thermane Laško
Konec lanskega leta je v sklopu projekta »Okusiti raznolikost podeželja« zaživela nova kolektivna blagovna znamka »Okusiti Laško«. Njen namen je vzpostaviti pestrost prehranskih izdelkov, rokodelskih izdelkov, jedi in pijač, značilnih za okolje Laškega, ter okrepiti verige lokalnih dobaviteljev...
Arhiv objav
2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.