Skuhaj sam
15. 02. 2022
za 6-8 mišk
200 g očiščene buče
380 g moke
40 g Kotányi vinskega kamna
3 jajca
170 g sladkorja v prahu
1 žlička Kotányi morske soli iz mlinčka
2 žlici olja
nastrgana limonina lupina
olje za cvrtje
100 g bučnih semen Kotanyi
300 g sladkorja
sol
1,5 dl sladke smetane
Miške: Bučo olupimo in odstranimo semena, nato meso naribamo in skuhamo v majhni količini vode. Kuhano bučo odstavimo, ohladimo in dobro odcedimo. V posodo presejemo moko skupaj z vinskim kamnom. Dodamo kuhano bučo, nato še jajca in sol. Vse skupaj zmešamo v drobljivo testo. Dodamo presejan sladkor v prahu, olje in nastrgano limonino lupinico. Premešamo v mehko testo.
Olje segrejemo in vanj z jedilno žlico polagamo testo v velikosti žličnikov. Ocvremo jih do zlatorjave barve. Vmes jih enkrat obrnemo. Ocvrte miške polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.
Karamelna omaka: Na srednje vroči ponvi prepražimo bučna semena, da postanejo hrustljava. Polovico jih stresemo na peki papir, ki smo ga položili v pekač.
Iz sladkorja v ponvi naredimo karamelo, ki jo rahlo posolimo. Polovice karamele prelijemo čez bučna semena v pekaču. Polovico karamele pa pustimo v ponvi in ji dodamo segreto sladko smetano. Mešamo in ko je omaka lepo gosta, ji dodamo polovico prepraženih bučnih semen.
Ko se karamela, ki smo jo prelili preko semen v pekaču, ohladi in strdi, vse skupaj nadrobimo. Lahko si pomagamo z električnim sekljalnikom.
Omako prelijemo čez miške in jih potresemo še s karameliziranimi sesekljanimi semeni.
VINSKI KAMEN - Vinski kamen je naravni nadomestek klasičnega pecilnega praška ali celo kvasa. Izloča se pri zorenju vina v sodih. Za razliko od pecilnega praška ne vsebuje fosfatov in je zato brez okusa. Namig: 8 gramov vinskega kamna Kotányi zadostuje za približno 250 g moke.
Recept je pripravil chef Boštjan Palčič za Kotanyi Slovenija. Objavljen je v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 2/2022. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija