Skuhaj sam

Carski praženec iz riža in vinskim šodojem

06. 12. 2019

za 4 osebe

Carski praženec iz riža

150 g riža
0,75 l mleka 
100 g masla 
sol
50 g sladkorja
3 jajca
cimet po okusu

Vinski šodo

2 jajci 
2 dl suhega belega vina
4 žlice sladkorja

Priprava:

Carski praženec pripravimo tako, da mleku dodamo ščep soli in v njem skuhamo riž. Nato ga ohladimo. Raztopimo maslo in dodamo sladkor, jajca ter postopoma kuhan riž. Premešamo, da dobimo rahlo maso. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo maso, zmanjšamo temperaturo in pokrijemo s pokrovko , da se riž speče. Nato ga z vilicama razdrobimo na manjše kose in še malo popražimo (paziti je treba, da imamo dovolj veliko ponev, drugače postopek raje ponovimo večkrat, da ne vlijemo prevelike količine mase naenkrat). Tako pripravljen rižev praženec potresemo s kristalnim sladkorjem ali postrežemo z vinskim šodojem in svežimi borovnicami ali drugim poljubnim sadjem.
Vinski šodo pripravimo tako, da damo v kotliček navedene sestavine in ga postavimo na vodno kopel. Ves čas mešamo sestavine z mešalnikom in pazimo, da ni temperatura previsoka. Mešamo toliko časa, da se zmes dvigne in speni.

Jed so pripravili v Oštariji Herbelier (Dolenjske Toplice) za revijo Pet zvezdic, št. 12/2019.

Foto: Peter Irman

Deli na
09. 01. 2020
Avokadov tatar s hrustljavo kraljevsko kozico
06. 12. 2019
Slana potica s sirovim nadevom
05. 11. 2019
Pirin zdrob s klobaso, porom, lisičkami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.