Skuhaj sam
06. 12. 2019
za 4 osebe
150 g riža
0,75 l mleka
100 g masla
sol
50 g sladkorja
3 jajca
cimet po okusu
2 jajci
2 dl suhega belega vina
4 žlice sladkorja
Carski praženec pripravimo tako, da mleku dodamo ščep soli in v njem skuhamo riž. Nato ga ohladimo. Raztopimo maslo in dodamo sladkor, jajca ter postopoma kuhan riž. Premešamo, da dobimo rahlo maso. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo maso, zmanjšamo temperaturo in pokrijemo s pokrovko , da se riž speče. Nato ga z vilicama razdrobimo na manjše kose in še malo popražimo (paziti je treba, da imamo dovolj veliko ponev, drugače postopek raje ponovimo večkrat, da ne vlijemo prevelike količine mase naenkrat). Tako pripravljen rižev praženec potresemo s kristalnim sladkorjem ali postrežemo z vinskim šodojem in svežimi borovnicami ali drugim poljubnim sadjem.
Vinski šodo pripravimo tako, da damo v kotliček navedene sestavine in ga postavimo na vodno kopel. Ves čas mešamo sestavine z mešalnikom in pazimo, da ni temperatura previsoka. Mešamo toliko časa, da se zmes dvigne in speni.
Jed so pripravili v Oštariji Herbelier (Dolenjske Toplice) za revijo Pet zvezdic, št. 12/2019.
Foto: Peter Irman