Skuhaj sam
07. 10. 2020
za 2 osebi oz. porciji
-pol glave cvetače
-250 g kuhane čičerike
-50 ml smetane za kuhanje
-300 ml čiste zelenjavne jušne osnove
-pol šopka svežega peteršilja
-4 žlice belega vina
-2 žlici olja
-pol žličke Kotányi mlete kurkume
-pol žličke Kotányi mletega ingverja
-pol žličke Kotányi mletega cimeta
-pol žličke Kotányi zrnastega česna
Cvetačo grobo sesekljamo in kuhamo v vodi toliko časa, da se zmehča. Nato jo odcedimo in skupaj s smetano, zelenjavno jušno osnovo, 150 g kuhane čičerike, polovico peteršilja in belim vinom gladko zmiksamo. Juho prelijemo v lonec, po okusu začinimo in pustimo nežno vreti 10 minut. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo preostalo čičeriko, da zlato porjavi. Stresemo jo na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in pustimo, da se ohladi. Aromatično juho postrežemo s sesekljanim peteršiljem in hrustljavo čičeriko ter uživamo.
Cimet: Topel, aromatičen, nekoliko pikanten okus cimeta je primeren tako za sladke kot slane jedi. Odlično se poda mlečnemu rižu in sladkim dobrotam, a tudi jedem po navdihu indijske, maroške in karibske kuhinje. Nekoč so to tradicionalno praznično začimbo imeli za simbol bogastva.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 10/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija