Skuhaj sam
03. 10. 2019
za 4 osebe
80 g masla
60 g pora
160 g mesa očiščenih škampov
120 g črnega riža sorte Venere
120 g belega riža sorte Carnaroli
4 dl l škampovega fonda ali ribje juhe
50 g parmezana ali mladega sira
sol, poper
oljčno olje
sok 1 limone
sok 1 pomaranče
sveže mleti mešani poper
solni cvet
200 g mlade špinače
sol, poper
maslo ali oljčno olje
Rižota: V vroči ponvi razpustimo maslo, na katerem popražimo narezan por. Ko zadiši, dodamo polovico sesekljanih škampovih repkov (drugo polovico celih repkov uporabimo za dekoracijo), ki smo jih pred tem očistili in dali v marinado za vsaj 1 uro (marinado shranimo). Rahlo premešamo, nato dodamo kuhan črn in bel riž ter premešamo. Dodamo nariban parmezan (ali mladi sir) in škampov fond ali ribjo juho. Še malo premešamo, da se sestavine povežejo. Preden serviramo, rižoto začinimo in polijemo s škampovo marinado.
V globok krožnik vlijemo špinačno kremo, nanjo dodamo nekaj žlic rižote in jo okrasimo s preostalimi surovimi škampovimi repki. Takoj postrežemo.
Špinačna krema: Mlado špinačo blanširamo - potopimo v slan krop le za toliko, da ovene. Nato jo odcedimo in stresemo v ledeno hladno vodo z ledom, da obdrži živozeleno barvo. Odcedimo in jo v blenderju dobro zmiksamo v gladko kremo. Po okusu začinimo, dodamo lahko malo raztopljenega masla ali dobrega ekstra deviškega oljčnega olja. Pred serviranjem kremo pogrejemo.
Jed so pripravili v Restavraciji DiVino (Ljubljana) za revijo Pet zvezdic, št. 10/2019.
Foto: Peter Irman