Skuhaj sam
10. 09. 2019
50 g aktivnih matičnih droži
50 g vode
50 g moke iz trde pšenice (moka durum)
500 g moke iz trde pšenice (moka durum)
375 g vode
10 g soli
oljčno olje
češnjevi paradižniki
rožmarin
groba sol po okusu
Sestavine za drožni nastavek zmešajte, pokrijte in počakajte, da se njihova prostornina podvoji.
Za glavno testo zmešajte moko in vodo v homogeno zmes in dajte čez noč ali vsaj za 8 ur v hladilnik.
Zjutraj v testo dodajte drožni nastavek in 10 g soli, nato ga dobro pregnetite. Po kratkem počitku gnetite dvakrat ali trikrat po dve ali tri minute.
V naslednjih dveh urah na vsakih 20 ali 30 minut naredite vsaj pet serij potegov in prepogibov. Če nimate časa, te korake izpustite.
Testo naj vzhaja, da podvoji prostornino. Nato ga položite v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač. S prsti naredite vdolbinice, polijte z oljčnim oljem in v testo potisnite češnjeve paradižnike. Po površini razporedite rožmarin in posujte z grobo soljo. Ponovno pustite vzhajati.
Pecite pri 230°C, brez pare približno, 20 do 30 minut, da površina nežno porjavi.
NASVET: Uporabite lahko tudi moko T 850 ali T 500 ali pol polnozrnate moke. Pogačo lahko obložite tudi z drugačne kombinacijo začimb, zelišči, sirom, suhimi paradižniki ali ocvirki.
Ta pogača je pri naših sosedih Italijanih znana pod imenom focaccia (fokača).
Recept je prispevala Anita Šumer za revijo Pet zvezdic, številka 9/2019.
Foto: Primož Lavre