Skuhaj sam
04. 02. 2018
za 4 osebe
25 dag rjavega fižola
1,5 dl pregrete smetane
sol
Čez noč namočen fižol skuhamo v vreli vodi. Kuhanega odcedimo in zabelimo z domačo pregreto smetano. V starih časih so na takšen način pripravljali bob.
Pregreto smetano pripravimo tako, z ohlajenega prevretega nehomogeniziranega polnomastnega mleka v posodico poberemo smetano, ki jo nato za 3 ure postavimo v pečico, ogreto med 160 in 170°C. Medtem jo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče. Lahko pa jo pripravimo tudi tako, da v vročo pečico postavimo kar posodo s prevretim in ohlajenim nehomogeniziranim mlekom, da se smetana na površini zapeče. Ko se ohladi, pregreto smetano previdno poberemo dol in shranimo v posodici za nadaljnjo uporabo.
Jed so pripravili dijaki Grm Novo mesto, objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 2/2018.
Foto: Peter Irman