Skuhaj sam

Flancati z masleno lešnikovo kremo

12. 02. 2024

Kvašeno testo

650 g bele moke 
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
220 g mleka
180 g jogurta
40 g sladkorja
6 rumenjakov
3 žlice ruma
1 pecilni prašek
2 žlički soli
limonina lupinica
35 g masla

Maslena lešnikova krema

6 beljakov
300 g sladkorja
330 g masla
3 velike žlice lešnikovega namaza

Priprava:

• Moko presejemo v posodo električnega mešalnika. Dodamo kvas, raztopljen v mleku, in vse ostale sestavine, razen masla, ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine lepo povezane med seboj. Ko postane testo gladko, svilnato in odstopa od posode, le-to pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, nežno pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na dober prst na debelo in razrežemo na pravokotnike. Zložimo jih na krpo, ki smo jo pred tem rahlo popršili z moko, pokrijem z drugo krpo in pustimo vzhajati. 
• V sredino vsakega vzhajanega flancata zarežemo črto ali dve. Nato ga z gornjo stranjo, obrnjeno navzdol, položimo v vroče olje in ocvremo s pokrito pokrovko. Ko se primerno obarva, flancat obrnemo in ocvremo še na drugi strani, posoda naj bo tokrat odkrita. Flancate poberemo iz olja in jih polagamo na papirnato servieto, da vpije odvečno maščobo.
• Ohlajene flancate prerežemo in napolnimo z masleno lešnikovo kremo. Pripravimo jo tako, da v posodi, ki smo jo postavili v toplo vodno kopel, počasi mešamo beljake in sladkor. Ko se sladkor povsem stopi (ne čutimo več kristalčkov), vzamemo posodo iz tople vode in zmes stepemo na najvišji hitrosti, da se tvori sneg s čvrstimi vrhovi. Nato začnemo postopoma dodajati kocke zmehčanega masla in še naprej mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane maslo puhasto penasto. 
Nasvet: V kolikor bi bili beljaki pretopli in bi se maslo ob vmešavanju preveč raztopilo, kremo ohladimo za nekaj minut v hladilniku, nato jo stepemo do konca. Kakšno minuto pred koncem stepanja dodamo lešnikov namaz. Kremo mešamo še toliko, da se lešnikova krema enakomerno razporedi.

Recept je objavljen v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo v reviji Pet zvezdicšt. 2/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Fala Slonček

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna