Skuhaj sam
12. 07. 2024
za: 6 oseb
• 1 srednje velik avokado (250 g)
• 360 g medene melone
• 50 g mlade špinače
• 1/4 skodelice svežih bazilikinih lističev
• 2 stroka česna
• 10 mladih čebulic (samo beli del)
• 200 g zelenega grozdja brez pečk
• 750 g zelenih paradižnikov (npr. volovsko srce)
• 1 podolgovata kumara (pribl. 400 g)
• 2 sveža podolgovata zelena čilija
• 2 žlici belega vinskega kisa
• 60 ml ekstra deviškega oljčnega olja
• 8 kock ledu
• listi bazilike za dekoracijo
• 1/4 skodelice (60 ml) oljčnega olja
• 1 česen
• 4 rezine (260 g) rženega kruha s semeni
• 1/4 skodelice (35 g) sesekljanih pistacij
1. Najprej pripravimo pistacijeve krutone. Na manjši ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo strt česen (30 sekund). Dodamo kruh, ki smo ga narezali na 1 cm kocke, in sesekljano pistacijo. Pražimo približno 5 minut, da se krutoni zlato zapečejo, vmes večkrat premešamo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2. V posodo električnega mikserja damo na manjše kose narezano zelenjavo in sadje - avokado, melono, čebulico, grozdje, paradižnik in kumaro, čili, česen, dodamo še liste špinače in bazilike. Vse skupaj dobro zmiksamo in precedimo skozi fino cedilo v večjo posodo tako, da iztisnemo čim več tekočine. Kar ostane na cedilu, zavržemo. Tekočini (juhi) primešamo kis, polovico olja in kocke ledu. Solimo in popramo po okusu ter damo v hladilnik za 30 minut.
3. Gaspačo ponudimo v ohlajenih krožnikih ali kozarčkih. Pred postrežbompo vrhu potrosimo krutone in baziliko ter dodamo nekaj kapljic ekstra deviškega oljčnega olja.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina