Skuhaj sam

Gaspačo s pistacijevimi krutoni

12. 07. 2024

za: 6 oseb

Gaspačo

• 1 srednje velik avokado (250 g)
• 360 g medene melone
• 50 g mlade špinače
• 1/4 skodelice svežih bazilikinih lističev
• 2 stroka česna
• 10 mladih čebulic (samo beli del)
• 200 g zelenega grozdja brez pečk
• 750 g zelenih paradižnikov (npr. volovsko srce)
• 1 podolgovata kumara (pribl. 400 g)
• 2 sveža podolgovata zelena čilija
• 2 žlici belega vinskega kisa
• 60 ml ekstra deviškega oljčnega olja
• 8 kock ledu
• listi bazilike za dekoracijo

Pistacijevi krutoni (kruhki)

• 1/4 skodelice (60 ml) oljčnega olja
• 1 česen
• 4 rezine (260 g) rženega kruha s semeni
• 1/4 skodelice (35 g) sesekljanih pistacij

Priprava:

1. Najprej pripravimo pistacijeve krutone. Na manjši ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo strt česen (30 sekund). Dodamo kruh, ki smo ga narezali na 1 cm kocke, in sesekljano pistacijo. Pražimo približno 5 minut, da se krutoni zlato zapečejo, vmes večkrat premešamo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
2. V posodo električnega mikserja damo na manjše kose narezano zelenjavo in sadje - avokado, melono, čebulico, grozdje, paradižnik in kumaro, čili, česen, dodamo še liste špinače in bazilike. Vse skupaj dobro zmiksamo in precedimo skozi fino cedilo v večjo posodo tako, da iztisnemo čim več tekočine. Kar ostane na cedilu, zavržemo. Tekočini (juhi) primešamo kis, polovico olja in kocke ledu. Solimo in popramo po okusu ter damo v hladilnik za 30 minut.
3. Gaspačo ponudimo v ohlajenih krožnikih ali kozarčkih. Pred postrežbompo vrhu potrosimo krutone in baziliko ter dodamo nekaj kapljic ekstra deviškega oljčnega olja. 

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
17. 04. 2025
Tris potic - orehova, kokosova in makova z brusnicami
13. 03. 2025
Zelena »smuti« juha s hrustljavim ingverjem
14. 02. 2025
Ocvrtki s slivovo marmelado
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna