Skuhaj sam
07. 10. 2020
za 4 osebe
-400 g krompirja
-100 g moke bele
-5 g jurčkovega prahu
-50 g jajc
-50 g trdega sira
-6 g soli
-250 g jurčkov
-100 g smetane za kuhanje
-5 g kvasovega ekstrakta
-sol, poper
-drobnjak
-šampinjoni
Cel krompir pečemo v pečici na 160°C, približno 40 minut. Ko je pečen, ga izdolbemo in meso pretlačimo. Dodamo moko, jurčkov prah, sol, jajca in nariban sir. Zmešamo, da se sestavine lepo povežejo. Testo oblikujemo v cilindre (2 cm debeline), ki jih narežemo na njoke. Skuhamo jih v slani vodi (2 minuti).
Za jurčkovo omako tanko narezane jurčke prepražimo na olju. Dodamo smetano in kvasov ekstrakt ter zmiksamo v kremo.
Kuhane njoke stresemo v omako, vmešamo masleno kocko in narezan drobnjak. Nežno premešamo in njoke položimo v globlji krožnik. Čeznje na tanko naribamo sveže šampinjone, posujemo z jurčkovim prahom in toplo predjed ponudimo.
Jed so pripravili na Posestvu Pule, Trebelno.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman