Skuhaj sam
07. 01. 2020
za 4 osebe
300 g skute
200 g ostre moke
100 g zdroba
3 jajca
sol
100 g buče hokaido
2 dl sladke smetane
1 dl vode
30 g parmezana
30 g masla
svež žajbelj
sol, poper
bučno olje
Pripravimo testo za njoke. Skuto prepasiramo čez sito, nato dodamo ostro moko, zdrob, jajca in sol. Vse skupaj hitro in dobro pregnetemo, tako da testo ne postane »razvodenelo in gumijasto«. Razvaljamo ga na debelino približno 1 cm. Pri tem moramo testo dobro posuti z moko in zdrobom, da se nam ne zlepi. Razrežemo ga na manjše kocke (njoke) in jih za lepšo obliko premešamo v situ, da postanejo robovi bolj zaobljeni in se znebimo odvečne moke in zdroba. Kuhamo jih v kropu, dokler ne priplavajo na površino.
Smetano in vodo zavremo. Dodamo sol, poper in svež žajbelj, nato še sveže nastrgan parmezan, maslo in olupljeno ter na drobne koščke narezano bučo. Ko se buča nekoliko zmehča, dodamo kuhane njoke, na hitro premešamo in odstavimo (da buča ostane čvrsta). Njoke na krožniku tik pred postrežbo pokapljamo še z dobrim bučnim oljem.
Jed so pripravili v Austria Trend Hotelu Ljubljana za revijo Pet zvezdic, št. 1/2020.
Foto: Peter Irman