Skuhaj sam

Hladni vrtnični zvitki z žafranovo omako

05. 07. 2018

za 4 osebe

Sestavine

oljčno olje
1 manjša bučka
0,3 kg skute
sol
posušeni vrtnični list
vrtnični poparek
4 veliki listi solate ledenke

Žafranova omaka

oljčno olje
žafran
0,1 l smetane za kuhanje

Višnjeva omaka

0,2 kg višenj (lahko zamrznjenih)
sveži vrtnični listi

Priprava:

Zvitki: Bučko narežemo na male koščke in jo v manjši ponvici prepražimo na oljčnem olju. Dodamo skuto, po okusu posolimo, dodamo posušene vrtnične liste ter malo vrtničnega poparka oz. vrtnične vodice. Pripravimo jo tako, da poparimo neškropljene vrtnične glave v vreli vodi in jo uporabimo, ko se ohladi. Dobro premešamo. Ločeno v drugi kozici poparimo 4 večje liste solate ledenke (če uporabimo srčke, to ni potrebno) in jih ohladimo. Nadev, ki smo ga prej pripravili, previdno zavijemo ali nadevamo v solatne liste in jih postavimo v hladilnik.
Žafranova omaka: V manjši kozici segrejemo oljčno olje, dodamo žafran, da se malo segreje, in zalijemo s smetano za kuhanje. Kuhamo na nizkem ognju, da se omaka zgosti. Ohladimo. Višnjeva omaka: V drugi kozici prepražimo razkoščičene višnje ali češnje, ki jih zalijemo z vrtničnim poparkom in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Omako precedimo in ohladimo. Postrežba: Zvitke zložimo na krožnik in jih potresemo z rezinicami neškropljenih lističev vrtnice (najprimernejše so burbonke). Dodamo obe omaki, po vrhu potresemo malo drobnjaka in ponudimo kot osvežilno hladno predjed.

Jed je pripravil chef Erik Gomezel, vodja kuhinje v Hotelu Lipa, HIT (Šempeter pri Gorici). Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2018.

Foto: Peter Irman

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna