Skuhaj sam

Jabolčna krostata, zmrzlina iz suhih fig

05. 03. 2018

za 4 osebe

Krostata - testo

300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak

Nadev

10 g mletih orehov
1 pest rozin
1 žlica sladkorja
4 do 5 jabolk

Legir

1 jajce
2 dl smetane
4 žlic sladkorja

Preliv

100 g domače marelične marmelade

Zmrzlina

2 rumenjaka 
35 g sladkorja
1 vaniljev strok
120 g smetane
4 fige

Priprava: 

Krostata: Naredimo krhko testo in ga damo na hladno počivat. Nato ga razvaljamo na velikost okroglega model. Položimo v pomaščen model, dodamo mlete orehe, enkomerno potresemo z rozinami in sladkorjem ter obložimo z na lističe narezanimi jabolki. Pečemo na 165°C približno 15 minut. Nato prelijemo z mešanico jajca, smetane in sladkorja ter pečemo še 15 minut na 175°C. Ko se pečena krostata ohladi, jo prelijemo s toplo domačo marmelado. Postrežemo jo s kocko zmrzline.
Zmrzlina: Rumenjaka, sladkor in vaniljeva semena nad soparo penasto umešamo. Ko se zgosti, ohladimo. Smetano stepemo in najprej vanjo vmešamo jajčno maso in nato sesekljane fige. Maso damo v model in čez noč v zamrzovalnik.

Jed so pripravili v Restavraciji Kamin (Belvedere), objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.

Foto: Peter Irman

Deli na
09. 03. 2020
Sočni kruhovi polpeti s kislim zeljem
09. 03. 2020
Pirin venec s čemažem in tremi siri
09. 03. 2020
»Cottoleta« - ocvrti paradižniki
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.