Skuhaj sam
13. 07. 2020
za 1 osebo
250 g jagnječje zarebrnice
100 g čvrstega jogurta
1 jajčevec
oljčno olje
kumina v prahu
mleta dimljena paprika
polovica limone
50 g peteršilja za cvrtje
50 g svežega peteršilja
50 g svežega origana
1 strok česna
1 šalotka
pol čilija
50 ml oljčnega olja
sok in lupina 1 bio limone
sol
Jogurt pustimo preko noči na cedilu, obloženem s papirnatimi brisačami, da odteče odvečna tekočina in se primerno zgosti. Zarebrnico narežemo na kose in popečemo na žar rešetki. Začinimo s soljo. Limono prerežemo na pol in popečemo na vroči rešetki. Jajčevec po dolgem narežemo na 2 cm debele rezine. Natremo jih z oljčnim oljem, kumino v prahu in dimljeno papriko. Zapečemo jih na žar rešetki in pred serviranjem prelijemo s chimichurry omako. Pripravimo jo tako, da drobno sesekljamo vse naštete sestavine in jih zmešamo z oljčnim oljem in limoninim sokom.
Liste peteršilja ocvremo v olju in položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno olje. Vse pripravljene elemente položimo na krožnik in ponudimo.
Jed so pripravili v gostilni Stari pisker iz Celja. Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman