Skuhaj sam
13. 07. 2020
za 4 osebe
250 g mesa lubenice
pol kumare
100 g belega kruha
250 g navadnega jogurta
pol limete
šopek sveže mete
1 ščepec Kotányi Chipotle dimljene čili paprike
1 ščepec morske soli
36 očiščenih morskih kozic
oljčno olje
1 žlička Kotányi zrnastega česna
1. Meso lubenice narežemo na majhne kocke. Po želji nekaj kock sesekljamo še bolj na drobno in jih damo na stran ter pozneje uporabimo kot jušni vložek.
2. Polovico kumare olupimo, odstranimo semena in narežemo na tako majhne koščke kot lubenico.
3. V mikser stresemo narezano lubenico in kumaro ter zmiksamo do gladkega (to lahko storimo tudi s paličnim mešalnikom). Da v juhi ne bo semen in bo čim bolj gladka, jo precedimo še skozi fino cedilo.
4. Drobno narežemo bel kruh. Zmleto zmes lubenice in kumare stresemo nazaj v mešalnik, dodamo narezan kruh, sok pol limete in jogurt. Ponovno zmiksamo do gladkega. Po okusu solimo.
5. Za kozice: v posodico damo oljčno olje in žličko zrnastega česna Kotányi ter dobro premešamo. To zlijemo v ponev in ko je olje vroče, dodamo kozice in jih popražimo.
6. Kozice nataknemo na nabodala (9 na vsako) in jih položimo na rob jušnih skodelic. Vlijemo juho, v katero smo pred tem po želji vmešali preostale kocke lubenice, in jo po želji okrasimo z nekaj drobno sesekljane mete. Dodamo še nekaj kosmičev Kotányi Chipotle dimljene čili paprike, ki juhi dodajo ognjevito aromo.
Chipotle dimljene paprike: Prijetno pikantne z dimljeno-oreškastim okusom! Kotányi Chipotle Jalapeño čili paprike so dimljene z orehovim lesom in so brez umetnih dodatkov. Dajo klasičen okus jedem iz španske, mehiške in južnoameriške kuhinje. So tudi popoln dodatek jedem z žara in omakam ter krepkim enolončnicam.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija