Skuhaj sam

Jota z dimljeno skušo in krompirjevo peno

07. 09. 2020

za 4 osebe

Jota s skušo

-1 kg kisle repe
-0,5 kg fižola
-1 dimljena skuša
-5 g dimljene paprike
-2 česna
-lovorjev list
-1 dl oljčnega olja
-sol, poper

Krompirjeva pena

-250 g krompirja
-100 g krompirjeve vode
-150 g sladke smetane
-50 g olja
-sol

Ajdove kokice

-100 g ajde
-olje za cvrenje

Peteršiljevo olje

-šop peteršilja
-2 dl olja

Priprava:

Jota s skušo: V 2 l vode damo oprano kislo repo, kuhan fižol, lovorjev list, glavo in rep dimljene skuše, solimo in popramo. Ko je jota kuhana, odstranimo skušin rep in glavo. Dodamo prežganje iz oljčnega olja, česna in sladke dimljene paprike. Vse skupaj zmiksamo v blenderju, da dobimo tekočo in gladko joto.
Krompirjeva pena: Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Ko je kuhan, ga odcedimo (obdržimo predpisano količino krompirjeve vode), dodamo smetano, olje, solimo in zmiksamo. Maso zlijemo v sifon za brizganje (dodamo dve bombici).
Ajdove kokice: Ajdo ocvremo v olju.
Peteršiljevo olje: Peteršiljeve liste zblanširamo, ohladimo v ledeni vodi, dobro ocedimo in damo v blender. Dolijemo olje, zmiksamo in dvakrat odcedimo preko sterilne gaze. 

Jed so pripravili v Hiši Krasna, Lokev. Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

 Foto: Peter Irman

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.