Skuhaj sam
07. 09. 2020
za 4 osebe
-1 kg kisle repe
-0,5 kg fižola
-1 dimljena skuša
-5 g dimljene paprike
-2 česna
-lovorjev list
-1 dl oljčnega olja
-sol, poper
-250 g krompirja
-100 g krompirjeve vode
-150 g sladke smetane
-50 g olja
-sol
-100 g ajde
-olje za cvrenje
-šop peteršilja
-2 dl olja
Jota s skušo: V 2 l vode damo oprano kislo repo, kuhan fižol, lovorjev list, glavo in rep dimljene skuše, solimo in popramo. Ko je jota kuhana, odstranimo skušin rep in glavo. Dodamo prežganje iz oljčnega olja, česna in sladke dimljene paprike. Vse skupaj zmiksamo v blenderju, da dobimo tekočo in gladko joto.
Krompirjeva pena: Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Ko je kuhan, ga odcedimo (obdržimo predpisano količino krompirjeve vode), dodamo smetano, olje, solimo in zmiksamo. Maso zlijemo v sifon za brizganje (dodamo dve bombici).
Ajdove kokice: Ajdo ocvremo v olju.
Peteršiljevo olje: Peteršiljeve liste zblanširamo, ohladimo v ledeni vodi, dobro ocedimo in damo v blender. Dolijemo olje, zmiksamo in dvakrat odcedimo preko sterilne gaze.
Jed so pripravili v Hiši Krasna, Lokev. Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman