Skuhaj sam

Juha iz belega fižola in sušega paradižnika

12. 12. 2023

Za: 6 oseb

Sestavine

30 ml (2 žlici) oljčnega olja
1 rdeča čebula 
3 stroki česna 
2 korenja
2 stebli zelene
1 rdeča paprika
10 ml (2 žlički) zrn kumine
240 g posušenih paradižnikov, vloženih v olje
2 lovorjeva lista
sol in mleti črni poper
majhna pest rožmarina in timijana 
125 ml (½ skodelice) rdečega vina
1 liter (4 skodelice) zelenjavne ali piščančje jušne osnove
400 g celih olupljenih paradižnikov (pelatov) iz pločevinke
30 ml (2 žlici) sojine omake
400 g belega fižola iz pločevinke
pest sesekljanega origana
pest listov baby špinače
pest sesekljane bazilike

Za postrežbo

fino nariban parmezan 
250 g hrustljavo opečenih koščkov slanine

Priprava:

V loncu na srednje močnem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo, strt česen, olupljeno in grobo naribano korenje, na drobno narezano stebelno zeleno, papriko (brez semen) in zrna kumine. Pražimo približno 5 minut, da zelenjava zadiši. Dodamo odcejene in na drobno narezane sušene paradižnike in lovorjeva lista ter pražimo še 2 minuti. Nato dodamo sesekljana rožmarin in timijan, rdeče vino, jušno osnovo, z vilicami zmečkane paradižnike iz pločevinke in sojino omako. Kuhamo 1 uro. 
Nato dodamo odcejen beli fižol iz pločevinke in kuhamo še 15 minut. Tik pred koncem kuhanja vmešamo lističe baby špinače in bazilike ter pustimo, da ovenijo.
Postrežemo s parmezanom in hrustljavimi koščki slanine (ali brez za vegetarijansko različico).

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver stockfood

Deli na
11. 10. 2024
Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
10. 10. 2024
Polnozrnata tortilja z rdečo peso, avokadom in rdečim zeljem
12. 09. 2024
Svinjski hrbet s ciderjem, timijanom, česnom in hruškami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna