Skuhaj sam
12. 12. 2023
Za: 6 oseb
30 ml (2 žlici) oljčnega olja
1 rdeča čebula
3 stroki česna
2 korenja
2 stebli zelene
1 rdeča paprika
10 ml (2 žlički) zrn kumine
240 g posušenih paradižnikov, vloženih v olje
2 lovorjeva lista
sol in mleti črni poper
majhna pest rožmarina in timijana
125 ml (½ skodelice) rdečega vina
1 liter (4 skodelice) zelenjavne ali piščančje jušne osnove
400 g celih olupljenih paradižnikov (pelatov) iz pločevinke
30 ml (2 žlici) sojine omake
400 g belega fižola iz pločevinke
pest sesekljanega origana
pest listov baby špinače
pest sesekljane bazilike
fino nariban parmezan
250 g hrustljavo opečenih koščkov slanine
V loncu na srednje močnem ognju segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo, strt česen, olupljeno in grobo naribano korenje, na drobno narezano stebelno zeleno, papriko (brez semen) in zrna kumine. Pražimo približno 5 minut, da zelenjava zadiši. Dodamo odcejene in na drobno narezane sušene paradižnike in lovorjeva lista ter pražimo še 2 minuti. Nato dodamo sesekljana rožmarin in timijan, rdeče vino, jušno osnovo, z vilicami zmečkane paradižnike iz pločevinke in sojino omako. Kuhamo 1 uro.
Nato dodamo odcejen beli fižol iz pločevinke in kuhamo še 15 minut. Tik pred koncem kuhanja vmešamo lističe baby špinače in bazilike ter pustimo, da ovenijo.
Postrežemo s parmezanom in hrustljavimi koščki slanine (ali brez za vegetarijansko različico).
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver stockfood