Skuhaj sam
11. 02. 2022
• 12 cl mleka (3,5 % m.m.)
• 5 cl espresso kave Profumato Bar 2000
• 5,5 cl sirupa vrtnice P. Routin 1883
• 1 cl pomarančnega likerja Cointreau
• rdeč sladkor v prahu
• listi vrtnice
• praline z okusom vrtnice
V lončku za penjenje mleka odmerimo mleko in dodamo sirup vrtnice. Skuhamo espresso in spenimo mleko s sirupom, da nastane veliko čvrste pene (kot za kapučino). Spenjeno mleko nalijemo v kozarček za postrežbo, na primer stekleno bučko s posodico, v sredino vlijemo espresso in ob robu liker. Na peno s kavo narišemo vzorček v obliki srčkov. S pomočjo šablone in sladkorja v prahu, ki smo ga zmešali z jedilno rdečo barvo, pa še rdeča srčka. Kozarec postavimo na krožnik, ki smo ga okrasili z lističi vrtnice in pralinami, ter napitek postrežemo.
Namig: Ker se sirup in liker usedeta na dno, gosta opozorimo, da pred popitjem kavni napitek premeša, zato dodamo žličko ali kratko široko slamico.
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!
Recept je pripravila dijakinja Valerija Koligar pod mentorstvom prof. Ludvika Fekonje (Srednja šola za gastronomijo in turizem v Ljubljani), več v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Peter Irman
Ostali recepti iz rubrike:
-brezalkoholni koktajl Prvi poljub