Skuhaj sam

Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom

12. 07. 2024

za 4 osebe

Krema iz jajčevcev

2 srednje velika jajčevca
sol, poper
2 česna
2 vejici timijana
0,7dl hladno stiskanega koruznega olja
meta
bazilika 

Obloga

češnjev paradižnik Lušt
vložene slane limone
svež kozji sir (kmetija Mali Raj)
Rajhovo maslo bučnega olja
bučno olje
cvetovi boreča
meta

Priprava:

Krema: Jajčevca prerežemo po dolgem na pol in v meso večkrat zarežemo. V zareze dodamo česen, solimo in popramo, na vrh položimo še vejice timijana in pečemo 25 minut na 160°C. Pečenima jajčevcema odstranimo timijanove vejice in ju preložimo v Thermomix. Dodamo meto, baziliko, olje in zmiksamo. Ko je masa homogeno zmešana, jo po potrebi dodatno osolimo. 
Obloga: Luštov paradižnik narežemo na rezine. Pripravimo si še vložene slane limone, svež kozji sir, maslo bučnega olja, bučno olje, cvetove boreča in meto.
Postrežba: Na krožnik v obliki zaključenega kroga nabrizgamo kremo iz jajčevcev. Po vrhu jo lepo obložimo z narezanim paradižnikom, preko katerega na tanko nabrizgamo maslo iz bučnega olja. Okrasimo s cvetovi boreča in listi mete ter v sredino nalijemo nekaj bučnega olja. Dodamo še nekaj koščkov svežega kozjega sira ter ponudimo z langašem in domačo vloženo rumeno bučko s konopljinimi semeni.

Foto: Peter Irman

Recept so za revijo Pet zvezdic pripravili v Gostilni Rajh v Bakovcih. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
16. 05. 2025
Frika - tradicionalna pastirska jed
17. 04. 2025
Tris potic - orehova, kokosova in makova z brusnicami
13. 03. 2025
Zelena »smuti« juha s hrustljavim ingverjem
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna