Skuhaj sam

Krofki s cimetom

10. 02. 2020

Sestavine

700 g bele moke (ali moke manitoba)
30 g kislega testa Fala (1 vrečka)
1 pecilni prašek
1,5 kocke kvasa Fala
175 g mleka
6 rumenjakov
50 g sladkorja
180 g kisle smetane
4 žlice ruma
limonina lupinica 
2 žlički soli
50 g zmehčanega masla 

Posip

mleti sladkor in cimet

Priprava:

• Moko presejemo in ji primešamo kislo testo Fala iz vrečke ter pecilni prašek. 
• Kvas raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k moki. 
• Nad soparo zmešamo rumenjake in sladkor. Penasto zmes nato skupaj z ostalimi sestavinami (brez masla) dodamo k moki v posodo električnega mešalnika in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da se sestavine lepo povežejo med seboj in postane testo gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.
• Vzhajano testo pregnetemo oz. stepemo s kuhalnico in damo še enkrat vzhajati.
• Drugič vzhajano testo stresemo na pomokan pult, pregnetemo in oblikujemo v valj, ki ga narežemo na 5 do 10 gramske koščke. V dlaneh jih oblikujemo v kroglice, ki jih zložimo na pomokano krpo, pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati.
• Vzhajane krofke ocvremo v vročem olju – najprej na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko, nato še na drugi strani brez pokrovke. 
• S penovko krofke poberemo iz olja in položimo na papirnate serviete, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih povaljamo v mešanici mletega sladkorja in cimeta.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 2/2020.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.