Skuhaj sam
13. 12. 2024
500 g bele moke
200 do 250 g kuhanega krompirja
2 do 3 srednje velike čebule
približno 2,5 do 3 dl vode
¾ vrečke Fala suhega kvasa
1 žlička soli
1do 2 žlici olivnega olja
• Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Na hitro ga prepražimo na sončničnem olju, da zadiši, nato dolijemo vodo in ga skuhamo do mehkega. Krompir pretlačimo in pustimo, da se malo ohladi.
• Čebulo enakomerno narežemo in jo pražimo na olju vsaj 20 minut. Pustimo, da se ohladi.
• Testo zamesimo s pomočjo kuhinjskega robota: zmešamo moko, kvas Fala, sol, krompir, čebulo, vodo (dolivamo postopoma) in olje. Ko je testo dovolj mehko in lepljivo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati tako dolgo, da se njegova velikost podvoji.
• Prižgemo pečico na 240°C in vanjo postavimo litoželezno posodo. Grejemo jo vsaj 20 minut, da postane zelo vroča.
• Medtem testo prestavimo v pomokano košarico in pustimo, da še malo vzhaja. Nato ga prestavimo na papir za peko, dekorativno zarežemo in s pomočjo papirja položimo v vročo posodo. Posodo damo nazaj v pečico, malce zmanjšamo temperaturo in pokrito pečemo prvih 20 minut. Nato jo odkrijemo in kruh pečemo še 20 minut.
• Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode in položimo na rešetko, da se ohladi.
Krompirjev kruh s čebulo je spekla Maja Kumar iz Šmartna ob Paki in zanj prejela naziv »Naj Fala kruh 2024« po izboru obiskovalcev. Objavljeno v št. 12/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Fala Slonček