Skuhaj sam

Mešan pirin kruh s papriko

04. 01. 2018

Sestavine

3 dl vode
pol kocke kvasa Fala
1,5 žličke soli
220 g bele moke
200 g pirine moke
1 žlička sladkorja
sveža rdeča in zelena paprika

Priprava:

Polovico vode, v katero smo dodali sladkor, segrejemo in v njej raztopimo kvas Fala. 
V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko, prilijemo preostanek vode in raztopljeni kvas ter zamesimo testo. Najprej mešamo počasi, nato na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo.
Ko je testo povsem prožno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati. Med vzhajanjem ga na pol ure pregnetemo po sistemu, ki je opisan v okvirčku – postopek trikrat ponovimo. Nato naj na sobni temperaturi počiva in vzhaja še 1 uro.
Dovolj vzhajano testo stresemo na gladko, rahlo pomokano površino. Z dlanmi ali s pomočjo valjarja ga razvlečemo na vse strani in posujemo s papriko, narezano na tanke rezine. Zvijemo v štruco, ki jo položimo v pomokan pehar. Pokrijemo in pustimo vzhajati. Čez približno 30 minut lahko štruco prestavimo za kakšno uro še v hladilnik. 
V pečici segrejemo pekač s pokrovom, v katerem bomo pekli kruh. Vzhajano štruco zvrnemo na desko, pokrito s peki papirjem, in poljubno zarežemo. Iz pečice vzamemo vroč pekač, ga odkrijemo in vanj stresemo štruco. Pokrijemo in postavimo v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 °C, nato ga vzamemo ven, zmanjšamo temperaturo na 190 °C in odstranimo pokrov. Odkrit pekač vrnemo v pečico za 20 minut, da se kruh do konca speče in lepo obarva.
Pečen kruh vzamemo iz pečice in položimo na mrežo. Pokrijemo ga s čisto bombažno krpo in pustimo, da se ohladi.

Namig: Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni strani od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo ter položimo, obrnemo posodo za četrt in spet povlečemo ter položimo ... To ponovimo trikrat, da naredimo cel krog obračanja posode oziroma tolikokrat, da »šibko« testo postalo čvrsto. Testo naj počiva 30 minut, nato ga znova raztegujemo in prelagamo. Postopek na pol ure ponovimo dva do trikrat. Nato ga pustimo vzhajati.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 1/2018.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna