Skuhaj sam

Kruh z makom

06. 05. 2018

Sestavine - 1. korak

700 g bele moke 
5 dl vode

Sestavine - 2. korak

1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
1 žlička sladkorja
2 žlički soli
5 žlic makovih semen
1 dl vode

Priprava:

1. korak: V posodo stresemo moko, dodamo vodo in premešamo, a le toliko, da ni več proste vode. Pokrijemo s folijo in pustimo stati vsaj 2 uri, najbolje pa čez noč.
2. korak: V posodo z moko in vodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in sladkor ter dobro premešamo. Nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo makova semena. Ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj 3 ure.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajat – lahko ju pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo testo primerno vzhajano glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi 2 uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, bo kruh precej bolj aromatičen in okusen. 
Ko se volumen testa skoraj podvoji, ob pritisku s prstom pa se počasi vrne na prvotno mesto, je pripravljeno za peko. Zvrnemo ga iz peharja (pehar obrnemo), vanj zarežemo vzorec in prestavimo v vročo pečico. Ker sta hlebčka manjša, ju pečemo 10 minut na 240°C, nato še 20 minut na 180°C. Če pečemo kruh v posodi, ga prvih 20 minut pečemo pokritega in pri 240°C, nato še 10 minut odkritega pri 190°C.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 5/2018.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna