Skuhaj sam
17. 06. 2020
za 3 porcije
400 g črne ali beluga leče
2 celi breskvi
200 g feta sira
1 mlada čebula
250 g češnjevih paradižnikov
6 žlic balzamičnega kisa
ekstra deviško oljčno olje
1 žlička Kotányi zdrobljenega origana
Kotányi morska sol iz mlinčka
Kotányi črni poper iz mlinčka
V posodo s soljeno vodo stresemo lečo, zavremo in jo skuhamo po navodilih na embalaži do mehkega.
Medtem operemo češnjeve paradižnike in jih narežemo na četrtine. Feta sir narežemo na kocke in zmešamo z 2 žlicama oljčnega olja ter origanom. Mlado čebulo splaknemo in narežemo na tanke obročke.
Breskvi narežemo na tanke krhlje. V ponvi z neoprijemljivo oblogo segrejemo malo oljčnega olja in popražimo krhlje, da dobijo lepe sledi od pečenja.
Kuhano lečo odcedimo in jo skupaj s paradižnikom, koščki feta sira in obročki mlade čebule stresemo v skledo. Dodamo balzamični kis in kanček oljčnega olja ter dobro premešamo. Po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Solato naložimo na krožnike, okrasimo z breskvinimi krhlji in še toplo postrežemo.
ORIGANO - Origano je bogat z eteričnimi olji, zelo aromatičen in ima rahlo grenak okus. Je klasična začimba sredozemske kuhinje. Pice, paradižnikove omake, fižolove in mesne jedi ter solate spremeni v okusne kulinarične senzacije.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 6/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija