Skuhaj sam
07. 09. 2020
za 4 osebe
-1 kg gob lisičk (+1 žlička masla)
-3 žlice olja
-1 čebula
-2 stroka česna
-2 rdeči papriki
-2 žlici paradižnikove mezge
-3 žlice belega balzamičnega kisa
-100 ml sladke smetane
-2 žlici Kotányi sladke paprike
-ščepec Kotányi morske soli iz mlinčka
-1 ščepec Kotányi pisanega popra iz mlinčka
-3 žlice svežega peteršilja
-600 g rikote (ali albuminske skute)
-75 g moke
-350 g parmezana
-1 jajce
-Kotányi mleti muškatni orešček
-ščepec Kotányi morske soli iz mlinčka
Za golaž najprej v kozici na olju prepražimo grobo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo sesekljan česen in na drobne koščke narezano papriko, ki smo ji odstranili semena, ter še naprej pražimo. Po 30 minutah dodamo paradižnikov koncentrat in papriko v prahu ter med nenehnim mešanjem pražimo približno 2 minuti. Dodamo 3 žlice kisa, malo pokuhamo, nato dolijemo še 1⁄4 l vode in smetano za stepanje. Kuhamo še nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom, nato vse skupaj zmiksamo v omako, ki jo precedimo skozi drobno cedilo. Tako dobljeno gladko omako na hitro ponovno prevremo, da dobimo pravo gostoto. Pod nežnim curkom vode oplaknemo lisičke in jih položimo na papirnato brisačo, da se osušijo. V ponvi jih popražimo do zlato rjave barve. Med praženjem dodamo košček masla, da dobijo poseben okus. Nato lisičke in sesekljan peteršilj vmešamo v pripravljeno omako s papriko in po okusu še dodatno začinimo. Cmoke pripravimo tako, da v posodi združimo rikoto (pred tem jo na cedilu odcedimo), moko, jajce, nariban parmezan ter začnimo s soljo in mletim muškatnim oreščkom. Zmešamo v čvrsto zmes, iz katere z rokami oblikujemo cmoke v velikosti žogice za golf. Položimo jih v osoljeno vrelo vodo in ko priplavajo na površje, temperaturo zmanjšamo in kuhamo še približno 5 do 8 minut. Cmoke postrežemo z lisičkinim paprikašem in svežo zeleno solato.
Sladka paprika: S sladko rdečo papriko Kotányi bodo golaž, piščančji paprikaš, paradižnikova juha, skutne, jajčne in ribje jedi dobile slasten okus s sadnim pridihom. Mlete paprike ne pražite na previsoki temperaturi, saj se sladkor, ki ga vsebuje, lahko hitro pregreje in postane grenka. Ker je občutljiva na temperaturo in svetlobo, jo je najboljše hraniti kar v hladilniku.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 9/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija