Skuhaj sam

Naj Fala kruh 2022 - kruh z baziliko in sušenim paradižnikom

10. 11. 2022

Sestavine

400 g bele moke
4 dl tople vode
1 zavitek suhega kvasa Fala 
1 žlička sladkorja 
1 zvrhana žlička soli
1 velika žlica olivnega olja 
sveža bazilika
v olje vložen sušen paradižnik

Priprava:

• Najprej sem narezala baziliko in paradižnik.
• V posodo sem dala toplo vodo (samo 3,5 dl, v ostale pol dl sem zmešala sol in pustila na strani), kvas in žličko sladkorja. To sem malo pomešala in dodala moko, v katero sem prej vmešala narezano baziliko in paradižnik. Vse skupaj sem pomešala in pustila 15 minut v pokriti posodi. Nato sem dodala še preostalo vodo, pomešano s soljo, in testo prepogibala. Pustila sem ga stati 20 minut in dodala še olje. Zopet sem testo 4x preložila. Ta postopek sem ponovila še 3x na 20 minut.
• Delovno površino sem dobro pomokala, nanjo stresla testo in ga oblikovala v hlebček. Položila sem ga v peharček in dala za 3/4 ure vzhajat. Med tem časom sem segrela litoželezno posodo na 240°C.
• Ko je testo dovolj narastlo, sem ga prestavila v razgreto posodo, pokrila in vrnila v pečico za 35 minut. Po tem času sem posodo odkrila in pekla še 10 minut, vendar sem temperaturo znižala na 180°C.
• Pečen kruhek sem zvrnila na rešetko in komaj čakala, da ga pokusim. 

avtorica: Marija Špitaler

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
11. 10. 2024
Popečena polenta z jurčki na žaru in kraško panceto
10. 10. 2024
Polnozrnata tortilja z rdečo peso, avokadom in rdečim zeljem
12. 09. 2024
Svinjski hrbet s ciderjem, timijanom, česnom in hruškami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna