Skuhaj sam
10. 11. 2023
za 4 porcije
1 kg gosjih beder
125 ml javorjevega sirupa
750 ml rdečega vina
pisani poper iz mlinčka Kotányi
2 lovorjeva lista Kotányi
6 celih klinčkov Kotányi
1 žlička mletega pimenta Kotányi
morska sol iz mlinčka Kotányi
300 g korenja
2 pomaranči
2 žlici sveže nasekljanega koriandra
2 žlici oljčnega olja
1 žlica limoninega soka
1 žlička mlete kumine Kotányi
morska sol iz mlinčka Kotányi
pisani poper iz mlinčka Kotányi
1 žlička mletega ingverja Kotányi
600 g sladkega krompirja
120 g moke
2 jajci
1 žlička pecilnega praška
3 žlice začimbne mešanice za krompir Kotányi
• Gosja bedra natremo z javorjevim sirupom, solimo in popram ter položimo v pekač. Dodamo polovico rdečega vina, lovor, klinčke in piment. Pečejo naj se 60 minut na 180°C, nato jih obrnemo, še enkrat premažemo z javorjevim sirupom in dodamo preostanek vina. Pečemo še 60 minut. Gosja bedra vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Nato meso z dvema vilicama natrgamo na posamezna vlakna oziroma koščke.
• Za korenčkovo solato najprej dobro operemo in naribamo korenje. Pomaranči olupimo in iztisnemo polovico soka v kozarec, preostanek pomaranč pa nasekljamo in primešamo korenčku. Pomarančni sok zmešamo z limoninim sokom, koriandrom, soljo, poprom, ingverjem in kumino. Na koncu primešamo še oljčno olje in prelijemo solato ter dobro premešamo.
• Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose. Skuhamo ga v slani vodi, da postane mehek. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi. Krompir, jajci, moko, pecilni prašek ter nekaj soli zmešamo z mešalnikom, nato dodamo še začimbno mešanico za pečen krompir. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Pekač za vaflje premažemo z oljem in spečemo vaflje. Do postrežbe jih hranimo na toplem.
• Vafelj obložimo s korenčkovo solate in natrganim gosjim mesom. Zraven se odlično poda tudi mlada čebula. Pa dober tek.
PIMENT: Drobno mleti piment Kotányi ima izjemno aromatičen vonj, v ustih pa se razvije prava eksplozija okusov s pridihom• popra, klinčkov, cimeta in muškatnega oreščka. Piment daje odličen okus ribjim jedem in divjačini, kuhanemu vinu, omakam in božičnemu pecivu.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, št. 11/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Kotanyi Slovenija