Skuhaj sam

Natrgano gosje meso na vafljih iz sladkega krompirja

10. 11. 2023

za 4 porcije

Natrgano gosje meso

1 kg gosjih beder
125 ml javorjevega sirupa
750 ml rdečega vina
pisani poper iz mlinčka Kotányi
2 lovorjeva lista Kotányi
6 celih klinčkov Kotányi
1 žlička mletega pimenta Kotányi 
morska sol iz mlinčka Kotányi

Korenčkova solata

300 g korenja
2 pomaranči
2 žlici sveže nasekljanega koriandra
2 žlici oljčnega olja
1 žlica limoninega soka
1 žlička mlete kumine Kotányi 
morska sol iz mlinčka Kotányi
pisani poper iz mlinčka Kotányi
1 žlička mletega ingverja Kotányi 

Vaflji iz sladkega krompirja

600 g sladkega krompirja
120 g moke
2 jajci
1 žlička pecilnega praška
3 žlice začimbne mešanice za krompir Kotányi

Priprava

• Gosja bedra natremo z javorjevim sirupom, solimo in popram ter položimo v pekač. Dodamo polovico rdečega vina, lovor, klinčke in piment. Pečejo naj se 60 minut na 180°C, nato jih obrnemo, še enkrat premažemo z javorjevim sirupom in dodamo preostanek vina. Pečemo še 60 minut. Gosja bedra vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Nato meso z dvema vilicama natrgamo na posamezna vlakna oziroma koščke. 
• Za korenčkovo solato najprej dobro operemo in naribamo korenje. Pomaranči olupimo in iztisnemo polovico soka v kozarec, preostanek pomaranč pa nasekljamo in primešamo korenčku. Pomarančni sok zmešamo z limoninim sokom, koriandrom, soljo, poprom, ingverjem in kumino. Na koncu primešamo še oljčno olje in prelijemo solato ter dobro premešamo. 
• Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose. Skuhamo ga v slani vodi, da postane mehek. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi. Krompir, jajci, moko, pecilni prašek ter nekaj soli zmešamo z mešalnikom, nato dodamo še začimbno mešanico za pečen krompir. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Pekač za vaflje premažemo z oljem in spečemo vaflje. Do postrežbe jih hranimo na toplem. 
• Vafelj obložimo s korenčkovo solate in natrganim gosjim mesom. Zraven se odlično poda tudi mlada čebula. Pa dober tek.

PIMENT: Drobno mleti piment Kotányi ima izjemno aromatičen vonj, v ustih pa se razvije prava eksplozija okusov s pridihom•  popra, klinčkov, cimeta in muškatnega oreščka. Piment daje odličen okus ribjim jedem in divjačini, kuhanemu vinu, omakam in božičnemu pecivu.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, št. 11/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Kotanyi Slovenija

Deli na
13. 12. 2024
Krompirjev kruh s čebulo
12. 12. 2024
Zvezdice z lososom
12. 12. 2024
Orehove zvezdice
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna