Skuhaj sam
06. 05. 2018
250 g čokolade Vahlrona
4 rumenjaki
4 beljaki
4 žlice sladkorja z vaniljo
sol
4 jabolka
cimet, sladkor
maslo
orehi za dekoracijo
Rumenjake in sladkor z vaniljo zmiksamo v kremo. Iz beljakov stepemo sneg. Čokolado stopimo na 60°C, vmešamo kremo iz rumenjakov in mešamo do gladkega. Počasi dodamo sneg in ga nežno vmešamo. Stresemo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo v pečici na 170°C približno 15 minut.
Jabolka narežemo na tanke kolute in jih v ponvici na maslu popečemo. Tik pred koncem jih potresemo s sladkorjem in cimetom.
Na krožnik položimo topla jabolka in rezino pečene čokolade, nanjo še pol orehovega jedrca, in ponudimo.
Jed so pripravili v Gostilni Jakob Franc (Ljubljana), objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 5/2018.
Foto: Peter Irman