Skuhaj sam

Pečena martinova raca

06. 11. 2020

za 4 osebe

Raca

1 raca (pribl. 2,5 kg)
2 jabolki
sol

Rdeče zelje

glava rdečega zelja
čebula
jabolko
sol, poper
kardamom
cimet

Pečena zelenjava

rdeče in rumeno korenje
pastinak
brstični ohrovt
sol
olje
rjavi sladkor

Priprava:

Raco očistimo, nasolimo in v njeno notranjost položimo 2 jabolki. Pečemo jo 15 minut na 200°C, nato 60 minut na 140°C in še 30 minut na 170°C (vsega skupaj torej 1 uro in 45 minut). Vmes pečico večkrat odpremo in račko polijemo z lastnim sokom. 
Zeljnato glavo prerežemo na štiri dele, nato posamezni del zrežemo na tanke rezance. Operemo. Na maščobi zlatorumeno prepražimo narezano čebulo. Dodamo zelje in dušimo 15 minut. Nato dodamo naribano jabolko in dušimo še 15 minut. Posolimo, popramo in dodamo ščepec orientalskih začimb (kardamom in cimet).
Očistimo korenje in pastinak, nato vse korene po dolgem prerežemo na pol. Solimo in naoljimo jih ter po vrhu posujemo z rjavim sladkorjem. Damo v vročo pečico za 20 minut. Ohrovt blanširamo in ga dodamo h korenju v pečico. Pečemo toliko časa, da je zelenjava pečena.
Mlince poparimo z vrelo vodo, odcedimo in popečemo na maščobi, ki se je pri pečenju race nabrala v pekaču.

Jed so pripravili v Gostilni pri Mari.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2020.  
Kupi izvod / Letna naročnina

 Foto: Peter Irman

Deli na
15. 02. 2021
Miške z rozinami
10. 02. 2021
Rižota z radičem in sirom Taleggio
10. 02. 2021
Burrito skleda s kurkuminim rižem
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.