Skuhaj sam

Pehtrančki

06. 04. 2020

Sestavine

400 ml mleka 
6 žlic sladkorja in še malo za kvasec 
30 g kvasa
0,5 kg moke
3 rumenjaki
250 g masla
suhi pehtran
sol

In še

sladka smetana
malo sladkorja

Priprava:

V mleko damo malo sladkorja in zamešamo kvas, da se stopi. Ko se zmes speni, je kvasec pripravljen.
Moko presejemo in vanjo vlijemo kvasec. Primešamo 3 žlice sladkorja, rumenjake, 100 g masla in ščepec soli. Zgnetemo testo in ga pustimo, da dvakrat vzhaja. Nato testo razvaljamo na pomokanem prtu, premažemo s 150 g spenjenega masla (zmehčano maslo stepemo s stepalnikom), ki smo mu dodali 3 žlice sladkorja, in posujemo s pehtranom.
Testo zvijemo in narežemo na široke kolute. Naložimo jih v namaščen pekač in jih pri 180 °C pečemo pol ure.
Nato pehtrančke prelijemo s sladkano sladko smetano in pečemo še 10 minut.

Recept je pripravil Primož Dolničar, objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.
Objavljen recept je iz knjige Z vrta na mizo avtorja Primoža Dolničarja, ki je izšla pri Cankarjevi založbi (2019). Objavljeno z dovoljenjem založbe.

Tekst in foto: Primož Dolničar

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.