Skuhaj sam

Pirin venec s čemažem in tremi siri

09. 03. 2020

Testo

300 g gladke pirine moke
300 g bele moke
1 kocka svežega ali 2 vrečki svežega kvasa Fala
pol vrečke kislega testa Fala
180 g kisle smetane
150 g mleka
40 g sladkorja
2 jajci
1,5 žličke soli
60 g masla
3 žlice olja

Nadev

400 g mleka
80 g pšeničnega zdroba
šopek čemaža
400 g mozzarelle
150 g trdega sira
50 g parmezana
3 beljaki
poper
zeliščna sol 

Premaz

1 jajce za 

Priprava:

Moko stresemo v posodo za ročno mesenje ali v posodo električnega mešalnika. Primešamo kislo testo Fala, nato prilijemo v mleku raztopljeni kvas. Dodamo še vse ostale sestavine, razen maščobe (masla in olja), in zamesimo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo in olje po kapljicah. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in testo pustimo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. V mleku skuhamo pšenični zdrob. Čemaž nasekljamo, ga primešamo v mlačen pšenični zdrob in zmešamo s paličnim mešalnikom. Primešamo še nariban sir, parmezan, beljake in zelišča ter ohladimo do konca. Mozzarello narežemo na rezine.
Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati, nato ga razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom in nanj razporedimo rezine mozzarelle. Zvijemo in zvitek po dolžini prerežemo na pol, vendar tako, da se na eni strani še drži skupaj. Oba pramena med sabo prepletemo tako, da je prerez vedno obrnjen proti vrhu in se lepo pokaže vzorec testa in nadeva. Spleten zavitek previdno položimo v pomaščen okrogel model in pustimo vzhajati.
Vzhajan venec premažemo s stepenim jajcem in  prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 °C približno 40 minut.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 3/2020.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
18. 05. 2020
Čokoladna krema z jagodno peno
06. 04. 2020
Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
06. 04. 2020
Jajčni namaz z dimljeno papriko
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.