Skuhaj sam
12. 12. 2022
700 g bele moke
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
2,5 dl sladke smetane
200 g mleka
60 g sladkorja
4 rumenjaki
2 žlički soli
130 g masla
500 g mletih orehov
120 g mleka
120 g sladkorja
4 beljaki
3 žlice ruma
limonin sok in nastrgana lupinica
200 g rozin
200 g temne čokolade
60 g masla
3 žlice sladke smetane
oreščki za okrasitev
• Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki v posodi električnega mešalnika, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala iz vrečke. Dodamo še vse ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo (nastavek za testo). Najprej mešamo počasi in postopoma dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Medtem pripravimo nadev. Mlete orehe prelijemo z vrelim mlekom in dobro premešamo, nato vmešamo še ostale sestavine, razen rozin.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Razvaljamo ga na pravokotnik, ki naj bo daljši kot za potico. Premažemo ga z nadevom, posujemo z rozinami in zvijemo. Zvitek oblikujemo v narobe obrnjeno črko U. Na obeh koncih zvitka odrežemo široko rezino (širina rezine naj bo enaka višini zvitka). Eno rezino, ki naj bo obrnjena pokončno, položimo v pregib na gornji strani med oba dela zvitka in nato enkrat prepletemo oba kraka okoli rezine. Nato med kraka položimo drugo rezino (pokončno) in znova oba kraka ovijemo okrog nje ter zaključimo prepletanje. Prepleten zvitek pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajan zvitek položimo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač, premažemo z jajcem, ga na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo 45 minut, da se lepo obarva. Po potrebi ga proti koncu peke pokrijemo z alu folijo, da se po vrhu ne zapeče preveč.
• Pečen zvitek vzamemo iz pečice, pokrijemo s krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Takrat ga okrasimo s čokoladnim prelivom. Pripravimo ga tako, da temno čokolado z maslom mešamo nad soparo. Nato postopoma vmešamo sladko smetano, da dobimo gosto, tekočo zmes. Z njo prelijemo zvitek in ga okrasimo z oreščki.
Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 12/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala
Vsi recepti iz rubrike:
-Pleten orehov zvitek s čokoladnim prelivom
-Pletenka s sočnim rožičevim nadevom