Skuhaj sam
11. 07. 2023
Za: 3 ali 4 polpetke
Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: 30 - 35 minut
250 g gomoljne zelene
1 konzerva sardin brez kosti
3 žlice sesekljanih peteršiljevih lističev
2 žlici naribanega parmezana
ščepec soli
ščepec popra
25 g masla
2 jajci
80 g drobtin (fine ali srednje)
olje za cvrtje
vejica rožmarina
Gomolj zelene olupimo in jo narežemo na majhne kocke. V ponvi stopimo maslo, dodamo pripravljeno zeleno in popražimo le toliko, da zadiši. Prilijemo samo toliko hladne vode, da prekrije zeleno, malo solimo in kuhamo pokrito 15 do 20 minut, da se zmehča. Nato jo odcedimo in stresemo nazaj v posodo. Dodamo sesekljan peteršilj, fileje sardin iz olja, nariban parmezan, sol, poper in premešamo. Vse skupaj nato nežno pretlačimo z vilico ali tlačilko za pire. Z roko oblikujemo polpetke, ki jih paniramo. Vsakega posebej najprej povaljamo v razžvrkljanih jajcih in nato v drobtinah ter v vročem olju ocvremo. Za še boljši okus polpetkov lahko v olje, v katerem jih cvremo, dodamo vejico rožmarina.
Ribje polpetke ponudimo vroče kot prigrizek in s kakšno pomako ali kot toplo predjed.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Čas je za okuse morja, št. 7-8/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver Stockfood
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Sardine na karpaču iz zelenih paradižnikov
-Sardelni knedlji v ribji juhi
-Krompir s sardelami in solnim drobljencem
-Sardele, polnjene s feta sirom, kaprami in pinjolami
-Polpetki s sardinami in zeleno