Skuhaj sam

Polžki z marelicami

12. 08. 2019

Sestavine za 3 ali 4 polžke

400 g moke
1 žlička soli
pol vrečke kislega testa Fala
pol kocke kvasa Fala
150 g mleka
30 g sladkorja
40 g kisle smetane
1 jajce
40 g masla

Nadev

250 g marelic
350 g skute
50 g kisle smetane
80 g sladkorja

Premaz

1 jajce

Priprava:

V posodo električnega mešalnika odmerimo moko, sol, kislo testo Fala, v mleku raztopljeni kvas in ostale sestavine, razen masla. Zamešamo testo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Marelice narežemo na tanke rezine in te na koščke. Skuto zmešamo s kislo smetano in sladkorjem tik preden namažemo testo.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na tri do štiri dele (iz vsakega kosa bomo dobili enega polžka) in pustimo nekaj minut počivati. Medtem zmešamo skuto s sladkorjem in kislo smetano. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in posujemo po njem koščke marelic.
V nadevano testo postrani zarežemo črte, med seboj oddaljene tri centimetre, vendar tako, da roba testa ne prerežemo.
Nadevano in zarezano testo zvijemo. To lahko naredimo na dva načina: 1. zvijati začnemo na spodnjem desnem robu proti gornjemu levemu robu, da dobimo na koncu ozek zvitek, ki se na prerezih odpira; 2. zvijati začnemo klasično, na spodnji strani, tako kot potico. Glede na način zvijanja se bo zvitek različno razpiral.
Zvitek nato zvijemo v polžka, ga previdno položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pustimo vzhajati. Polžke oblikujemo še iz preostalih kosov testa.
Vzhajane polžke premažemo s stepenim jajcem in pekač prestavimo v vročo pečico. Pečemo približno 40 minut na 175°C.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 7-8/2019.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
07. 09. 2020
Lisičkin paprikaš s cmoki iz rikote
07. 09. 2020
Krema iz pečene buče hokaido
07. 09. 2020
Jota z dimljeno skušo in krompirjevo peno
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.