Skuhaj sam

Popečen losos s paradižnikovim sladoledom in šparglji

11. 05. 2023

za 10 oseb

Losos

10 lososovih porcijskih filejev s kožo
6 žlic Kotányi začimbne mešanice Magic dust
50 ml oljčnega olja

Paradižnikov sladoled

500 ml paradižnikovega soka
50 g paradižnikove paste
1 žlička Kotányi dimljenih čili paprik Chipotle iz mlinčka
2 žlički Kotányi provansalskih začimb iz mlinčka
15 g Kotányi morske soli iz mlinčka
20 g sladkorja
100 ml smetane za stepanje
2 lističa želatine

Šparglji

1 kg zelenih špargljev (tanjših)
100 ml sončničnega olja
60 ml balzamičnega belega vinskega kisa
100 g popečenih sončničnih semen

Priprava:

• Lososa marinirajte v mešanici oljčnega olja in začimbne mešanice Kotányi Magic dust. Nato ga na hitro popecite na strani s kožo. 
• Za sladoled vse sestavine, razen želatine, zavrite in kratek čas kuhajte na nizki temperaturi. Liste želatine zmehčajte v mrzli vodi in ožete dodajte v ohlajeno mešanico. Zmiksajte z ročnim mešalnikom in predevajte v aparat za izdelavo sladoleda. Nasvet: Ko sladoled v aparatu zamrzne, ga za optimalno konsistenco za eno uro postavite še v zamrzovalnik. 
• Olupite spodnjo tretjino špargljev in jih po dolžini prerežite na pol. Marinirajte jih v mešanici olja, kisa in popraženih sončničnih semenih. 
• Šparglje solite in jih položite na krožnik. Dodajte še file lososa in kepico paradižnikovega sladoleda. Jed je pripravljena za postrežbo!

MAGIC DUST: Magic dust je aromatična in rahlo pekoča ameriška začimbna mešanica za žar, v kateri se prepletajo okusi paprike, popra, dimljenega čilija in trsnega sladkorja. Njena prefinjena sladko pikantna aroma se odlično ujema z vsemi vrstami mesa. Uporabite jo lahko neposredno kot začimbo za žar ali pa zmešano z oljčnim oljem kot pikantno marinado.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Kotanyi Slovenija

Deli na
10. 05. 2024
Pomladna solata s kranjsko klobaso
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.