Skuhaj sam
13. 12. 2023
Za: 4 porcije
200 g blanširanih mandljev
120 g sladkorja
100 ml vode
10 g Kotányi bourbon vaniljevega sladkorja
pol žličke Kotányi mletega cimeta
1 ščepec Kotányi mletega kardamoma
1 ščepec Kotányi morske soli iz mlinčka
• Sladkor, vodo, bourbon vaniljev sladkor in začimbe zavremo v visoki ponvi ali loncu. Občasno premešamo, da se sladkor povsem raztopi.
• Dodamo mandlje in zmešamo, da so mandlji enakomerno in povsem prekriti s sladkorno mešanico. Mešamo dokler sladkor ne karamelizira, kar lahko traja do 8 minut. Pazimo, da karamela ne postane pretemna, sicer bo grenkega okusa.
• Mandlje razporedimo po peki papirju in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Da se ne sprimejo, pred tem papir premažemo z nekaj olja.
NASVET: Ustvarite lahko raznovrstne, tudi nenavadne okuse praženih oreščkov. Poskusite s čilijem, ingverjem v prahu ali amarettom in odkrijte svoj najljubši okus.
KARDAMOM: Mleti kardamom je popolna začimba za poudarjanje okusa. Njegov rahlo pekoč in svež, limonast okus spominja na evkaliptus. Značilen je za orientalsko kuhinjo, odlično pa obogati okus karijev, vseh vrst peciva, mesnih in zelenjavnih jedi, sladic in kuhanega vina.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Kotanyi Slovenija