Skuhaj sam
05. 02. 2019
300 g moke
35 g masla
1 žlica sladkorja
5 rumenjakov
ščep soli
3 žlice kisle smetane
5 žlic belega vina
1 žlica ruma
V presejano moko nadrobimo maslo, dodamo sladkor, rumenjake, kislo smetano, vino in rum ter zamesimo gladko testo. Oblikujemo hlebec, ga damo v posodo, pokrijemo s prtičem in pustimo počivati približno 30 minut.
Testo tanko razvaljamo (lahko si pomagamo s strojčkom za rezance). S kolescem ali nožem ga razrežemo na pravokotnike, ki jih po sredini še 2 so 3-krat zarežemo. Zarezane trakove med seboj prepletemo in flancate v vročem olju ocvremo. Iz olja jih pobiramo s penavko in odlagamo na papirnat prtič, da vpije odvečno maščobo. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Flancate so pripravili na izletniški kmetiji Vino & Turizem Valdhuber v Svečini za številko 2/2019 revija Pet zvezdic. FOTO: Peter Irman