Skuhaj sam

Riž s prekajeno postrvjo, rozinami in jajcem (kedgeree)

16. 01. 2025

Za: 4 osebe
Čas priprave in kuhanja: 30 minut

Sestavine

2 skodelici kuhanega dolgozrnatega riža (ali ⅔ skodelice nekuhanega riža)
250 g dimljene postrvi ali skuše (brez kože)
2 žlici olja
1 srednje velika čebula
2 žlici rozin (sultanine)
1 žlička curry začimbne mešanice
2 trdo kuhani jajci
2 do 3 žlice smetane
¼ skodelice nasekljanega koriandra ali peteršilja
30 g masla
limonini krhlji

Priprava:

V veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo olje. Dodamo narezano čebulo in jo pražimo 5 minut, da postane mehka in zlatorjava. Primešamo rozine in curry ter vse skupaj pražimo še 1 minuto. Nato dodamo eno trdo sesekljano kuhano jajce, kuhan riž, na koščke natrgano prekajeno ribo in smetano. Z vilicami nežno premešamo, da se sestavine povežejo. Po okusu začinimo in segrevamo, dokler jed ni vroča.
Kedgeree razdelimo v servirne skledice, na vrh dodamo koriander in košček masla. Postrežemo z drugim trdo kuhanim jajcem, razrezanim na četrtine, in limoninimi krhlji, tako da si gostje lahko riž po svojem okusu začinijo z limoninim sokom. 
Namig: Kedgeree je nastal kot posledica britanske kolonialne dejavnosti na indijski podcelini. Združuje priljubljene dimljene ribe iz Velike Britanije z rižem in začimbami Indije. Različica z lososom: V ponvi zavremo 1 skodelico vode s pol žličke vinskega kisa in 1 žličko soli. Dodamo 250 g lososovega fileja, pokrijemo in kuhamo 3 minute. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. Odstranimo kožo in kosti, meso pa natrgamo in dodamo rižu.

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recept je objavljen v rubriki Čas je za riževe jedi v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Ribja juha z rižem, krompirjem in žafranom (soupa de peixe)
-Juha s piščancem, rižem,kokosom in koriandrom
-Pečen riž s prekajenim piščancem in špinačo
-Riž z lečo in ocvrto čebulo
-Enolončnica z rižem, mlado špinačo in feto
-Paella s klobaso chorizo,piščancem in papriko
-Jagnječji pilav z basmatijem in jogurtovo omako
-Pita z rižem in lososom (kulebjaka)
-Riž s prekajeno postrvjo, rozinami in jajcem (kedgeree)

Deli na
16. 05. 2025
Frika - tradicionalna pastirska jed
17. 04. 2025
Tris potic - orehova, kokosova in makova z brusnicami
13. 03. 2025
Zelena »smuti« juha s hrustljavim ingverjem
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna