Skuhaj sam
11. 04. 2022
Količina: za 6 oseb
Težavnost: malo več priprav, a ni zahtevno
Čas priprave: 15 minut + 24 ur hlajenja v hladilniku
500 g polnomastnega grškega jogurta
ščepec soli
sok 1 limone
začimbna mešanica dukkah (ali zaatar)
hrustljav kruh ali krekerji
60 ml vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja
1. Na skledo postavimo cedilo, ki ga obložimo z gazo oz. krpo za sir (dobro se obnesejo tudi filtri za kavo).
2. Zmešamo jogurt, sol in limonin sok zmešamo ter zlijemo na gazo v cedilu. Popolnoma pokrijemo in damo čez noč v hladilnik (za 12 ur). Naslednji dan zamenjamo gazo oz. krpo s čisto in zmes hladimo še nadaljnjih 12 ur, da se izcedi vsa voda ter dobimo lepo in gosto sirčkovo teksturo.
3. Z žličko oblikujemo sirček v kroglice, ki jih povaljamo v mešanici začimb dukkah. Postrežemo na servirnem krožniku za jajca in s hrustljavimi kruhki ali krekerji ter oljčnim oljem za pomakanje.
Nekaj namigov:
• Pripravljena jajčka lahko shranimo tudi za daljši čas. Položimo jih v sterilen kozarec za vlaganje, prelijemo z oljčnim oljem (biti morajo prekrita z oljem), zapremo s pokrovom in hranimo v hladilniku do 2 tedna.
• Za hitrejšo različico lahko namesto priprave sirčka iz jogurta, kroglice oblikujete kar iz navadnega kremnega sirčka ali svežega mehkega kozjega sira.
• Osnovne sestavine, ki se uporabljajo za okusno in blago začimbno mešanico dukkah, značilno za kuhinjo Bližnjega vzhoda, zlasti egiptovsko, so katerikoli drobno sesekljani praženi oreščki (na primer mandlji, sezam, lešniki, pistacije, pinjole… ), zmlete začimbe (semena koriandra in kumine, črni poper), sol. Za izdelavo mešanice lahko uporabite svojo domišljijo in sestavine, ki ih imate v kuhinji. Dukkah je tudi odličen posip za zelenjavo, solato ali hrustljavo skorjico na mesu.
Recept je objavljeni v članku Za lepo pogrnjeno velikonočno mizo v reviji Pet zvezdic, št. 4/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Sirčkova velikonočna jajčka z orientalskim pridihom
-Mini omlete z bučkami in ohrovtom
-Počasi pečeno jagnječje pleče s pestom Iz mete, pistacije in limone
-Hrustljavi krompirček “tisoč lističev” z žajbljem
-Hitra vaniljeva velikonočna torta z nadevom iz penic