Skuhaj sam

Slan zavitek s porom in papriko

10. 08. 2020

Testo

500 g moke
½ kocke svežega kvasa Fala ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
20 g sladkorja
200 g mleka
100 g kisle smetane
80 g masla
2 rumenjaka
1,5 žličke soli

Nadev

150 g poljubnega trdega sira 
2 žlici masti ali masla
1 por
2 rdeči papriki
sol

Premaz

stepeno jajce 

Priprava:

• Kvas in sladkor raztopimo v toplem mleku. V posodo električnega mešalnika odmerimo moko, sol, kislo smetano, dodamo rumenjake in kvasni nastavek ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopoma dodajamo na lističe narezano zmehčano maslo. Ko so sestavine res dobro povezane med seboj in je testo gladko, posodo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.
• Med vzhajanjem testa pripravimo nadev. Na maščobi na hitro prepražimo na rezine narezan por in na kockice narezano papriko ter solimo po okusu. Sir naribamo.
• Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati.
Korak 1: Nato ga razvaljamo, premažemo z nadevom in posujemo z naribanim sirom. 
Korak 2: Tesno ga zvijemo v zavitek, ki mu na obeh straneh odrežemo 5 do 8 centimetrov široko rezino (širina rezine naj bo enaka višini zavitka). Preostali zavitek po dolžini prerežemo na dva dela, tako da se na eni strani še drži skupaj. 
Koraka 3 in 4: Oba dela zavitka razpremo, v sredino pokončno položimo prvo rezino in jo z obema polovicama (prerezanima deloma zavitka) ovijemo, tako da se lepo vidijo plasti testa in nadeva. Obe polovici zavitka med sabo še dvakrat prepletemo. 
Korak 5: Na koncu naredimo prostor za drugo rezino, ki jo umestimo med oba dela ter pletenje zaključimo tako, da konca zavitka stisnemo skupaj. 
Korak 6: Prepleten zavitek previdno položimo v pekač, obložen s peki papirjem, in damo na toplo vzhajati. 
• Vzhajan zavitek premažemo z raztepenim jajcem in damo v vročo pečico. Pečemo približno 40 minut pri 180°C, da se lepo obarva. Postrežemo ga lahko toplega ali hladnega.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
07. 09. 2020
Lisičkin paprikaš s cmoki iz rikote
07. 09. 2020
Krema iz pečene buče hokaido
07. 09. 2020
Jota z dimljeno skušo in krompirjevo peno
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.