Skuhaj sam

Slana potica s sirovim nadevom

06. 12. 2019

Testo

800 g moke
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
2 dl mleka
30 g kislega testa Fala
150 g kisle smetane
90 g masla
50 g sladkorja
2 jajci
1,5 žličke soli

Nadev

150 g sredice belega kruha 
120 g masla
4 jajca
250 g trdega sira
350 g feta sira
šopek drobnjaka
sveža ali suha zelišča po okusu

Premaz

1 jajce

Priprava:

Kvas raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki, ki smo jo stresli v posodo električnega mešalnika. Dodamo ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano ali stopljeno maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Medtem pripravimo nadev za sirovo potico. Kruh narežemo na majhne koščke. V ponvi segrejemo maslo in vanj stresemo kruhove kocke. Primešamo tri stepena jajca in mešamo še kakšno minuto, nato odstavimo (ni nujno, da jajca povsem zakrknejo). V hladen nadev vmešamo še nariban trdi sir, nadrobljeno feto in preostalo jajce in nasekljan drobnjak. Začinimo in po potrebi dosolimo ter dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik, po njem enakomerno razporedimo in razmažemo nadev ter tesno zvijemo. Zvitek položimo v namaščen model za potico in pustimo vzhajati.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z dolgo iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 45 minut na 175°C.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 12/2019.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.