Skuhaj sam
09. 03. 2020
za 2 osebi
125 g posušenih kruhovih kock
6 ml toplega mleka
25 g čebule
maslo
125 g trdega sira
2 jajci
1 žlica Kotányi peteršilja
ščepec grobe morske soli
4 žlice olja
500 g kislega zelja
svež drobnjak
Posušene kruhove kocke zmehčamo v toplem mleku. Čebulo fino nasekljamo in jo na stopljenem maslu popečemo. Sir narežemo na majhne kocke.
Čebulo in sir vmešamo v mleko s kruhovimi kockami. Dodamo jajci, peteršilj in sol ter premešamo, da dobimo fino maso.
V ponvi segrejemo olje. Iz mase oblikujemo cmoke, jih položimo v ponev na vroče olje in rahlo sploščimo. Pečemo jih do zlato-rjave barve. Cmoke potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo s kuhanim kislim zeljem.
Peteršilj: Peteršilj ima svežo pikantno aromo in rahlo paprikast okus. Obogati jed in ne zasenči osnovnih okusov. Je vsestransko uporaben, še posebej za solate, juhe, omake, majoneze, jajca, ribje in mesne jedi.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 3/2020.
Foto in tekst: Kotanyì Slovenija