Skuhaj sam
11. 10. 2022
Za 6 oseb
10 do 12 mladih korenčkov različnih barv
1 l vode
1 skodelica (250 ml) belega vinskega kisa
1 skodelica (295 g) sladkorja
1 žlička semen kumine
1 žlička celih poprovih zrn
1 žlička koriandrovih semen
500 g mladega korenčka (lahko pisanega)
2 žlici oljčnega olja
2 žlički semen kumine
250 g kremnega sira
60 ml belega in črnega sezama
pest sesekljanih listov mete
• V srednje veliki ponvi na zmernem ognju segrejemo vodo, v katero smo dodali bel vinski kis, sladkor, semena kumine in koriandra ter zrna črnega popra. Mešanica naj vre 2 do 3 minute, nato jo odstavimo z ognja in damo na stran. Mlade korenčke očistimo, jih z lupilcem za zelenjavo ali mandolino narežemo na tanke trakove ter položimo v kislo mešanico.
• Pečico segrejemo na 200°C. Mlado korenje očistimo, položimo v pekač in pokapamo z oljčnim oljem. Po vrhu potresemo semena kumine in pečemo 20 minut oz. dokler se korenje ne zmehča (ne sme pa se razkuhati). Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
• Iz kremnega sira oblikujemo kroglice v velikosti kovanca. Polovico kroglic povaljamo v sezamovih semenih, drugo polovico v sesekljanih metinih lističih.
• Odcejeno okisano in pečeno korenje razporedimo na lep servirni krožnik ter dodamo sirove kroglice. Tik pred serviranjem vse skupaj pokapamo z malo balzamičnega kisa.
Ali ste vedeli? Korenje je ena najbolj priljubljenih korenovk, pa naj si ga jemo surovega, v enolončnicah, pečenega, kot prilogo ali v sladicah. Bogat je z vlakninami, vitamini K, B6, C in E, poleg tega tudi z antioksidanti karotenoidi, ki delujejo zaščitno na naš srčno-žilni sistem...
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljenv reviji Pet zvezdic v rubriki Čas je za jesenske pridelke, številka 10/2022. Kupi izvod / Letna naročnina