Skuhaj sam
16. 01. 2025
Količina: za 4 do 6 oseb
Čas priprave: 30 minut
pol glave rdečega zelja (približno 500 g)
1 rdeča čebula
1 žlica olja oljne repice
1 žlica jabolčnega kisa
1 žlička solnih kosmičev
60 g masla
2 žlički mlete mešanice začimb (klinčki, cimet)
1 žlička mletega pimenta
sol, poper
1. Čebulo olupimo in jo narežemo na kolobarje debeline 0,5 cm, ki jih stresemo v skledo. Posujemo s solnimi kosmiči in jih vtremo v čebulo. Damo na stran in medtem pripravimo zelje.
2. Rdeče zelje vzdolžno narežemo na tri dele (kocen odstranimo), nato vsakega narežemo na tanke rezine.
3. V majhni ponvi počasi segrevamo maslo, mleto mešanico začimb in mleti piment toliko časa, da se maslo stopi in začimbe povežejo. Odstavimo.
4. Nasoljeno čebulo speremo pod hladno vodo, osušimo in damo nazaj v skledo. Prelijemo jo z jabolčnim kisom in premešamo.
5. Veliko ponev ali vok segrejemo na srednje visoki temperaturi. Dodamo olje oljne repice in nato narezano rdeče zelje. Sotiramo 3 do 4 minute, da je zelje že nekoliko toplotno obdelano, a še vedno hrustljavo. Odstavimo z ognja in dodamo okisano rdečo čebulo ter aromatizirano maslo. Po okusu začinimo še s soljo in poprom ter dobro premešamo.
6. Tako pripravljeno zeljnato solato lahko postrežemo kot samostojno predjed ali prilogo ob glavni jedi.
STE VEDELI?
• Rdeče zelje je bogato z antioksidanti, vključno z antocianini, ki mu dajejo vijolično barvo (ta je odvisna tudi od kislosti zemlje, v kateri raste). Antioksidanti pomagajo ščititi telo pred prostimi radikali, zmanjšujejo oksidativni stres in tveganje za kronične bolezni.
• Pri kuhanju rdeče zelje običajno postane temnejše modrovijolične barve. Svojo živahno rdečo barvo bo ohranilo, če mu boste med kuhanjem dodali kanček kisa ali limoninega soka.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za zimsko zelenjavo v reviji Pet zvezdic, št.1/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Solata iz sotiranega rdečega zelja, rdeče čebule in aromatične maslene polivke
-Polpeti iz klobasnega nadeva s suhimi marelicami in panceto
-Pečena pastinak in korenje z medom in žajbljem
-Pečen puran z žajbljem in klementinami
-Bogata piščančja omaka iz citrusov in šerija
-Pečen krompir s timijanom, origanom in lupinico bio klementin
-Pečen brstični ohrovt s sladko čebulo in balzamičnim kisom
-Zmrzlina s sadnim kruhom, slivami in porto omako
-Mini pite s crème brûlée in hrustljavo karamelo