Skuhaj sam

Svederčki s čemažem in slanino

05. 04. 2018

Sestavine

530 g bele moke
1,5 žličke soli
2 dl mleka
pol kocke kvasa Fala
40 g sladkorja
90 dag jogurta
1 jajce 
2 rumenjaka
6 žlic olja

Nadev

200 g prešane slanine (rezine)
pest čemaževih cvetov

Premaz

1 jajce

Priprava:

V posodo električnega mešalnika odmerimo moko in sol. V toplem mleku raztopimo kvas in sladkor, prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine, razen olja, in zamešamo testo. Med počasnim mešanjem postopoma dodajamo olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo kompaktno in gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na dva večja kvadrata. Na enega položimo rezine slanine, posujemo z nasekljanimi čemaževimi cvetovi in prekrijemo z drugim delom testa. Razrežemo na približno 2 cm široke in 10 do 15 cm dolge trakove. Vsakega zavrtimo okoli svoje osi, da dobimo obliko svedrčka. Zložimo jih na pekač, premažemo s stepenim jajcem (po želji potresemo še z nekaj cvetovi) in damo ponovno vzhajati.
Vzhajane svedrčke prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, od 10 do 15 minut, da se lepo obarvajo. Ponudimo lahko tople ali hladne.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 4/2018.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
09. 01. 2020
Avokadov tatar s hrustljavo kraljevsko kozico
06. 12. 2019
Slana potica s sirovim nadevom
06. 12. 2019
Carski praženec iz riža in vinskim šodojem
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.