Skuhaj sam

Velikonočni menihi z nadevom

06. 04. 2020

Testo

750 g moke
1 kocka svežega ALI 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
260 g mleka
70 g sladkorja
70 g masla
2 žlički soli
3 jajca

Nadev

400 g orehov
120 g mleka
90 g sladkorja
1 jajce
1 beljak 
sok pol limone

Pirhi

pribl. 8 do 10 trdo kuhanih, pobarvanih jajc

Premaz za testo

1 jajce

Priprava:

Pripravimo kvašeno testo: Kvas raztopimo v mleku. V posodo el. mešalnika odmerimo moko, kislo testo Fala, dodamo vse ostale sestavine, razen masla, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato 10 minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko in voljno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V vrelo mleko vmešamo mlete orehe in damo hladiti. V mlačen nadev vmešamo vse ostale sestavine (beljaka ne stepamo v sneg!).
Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo, razdelimo na pol in pustimo počivati nekaj minut. Nato prvi kos testa razvaljamo na večji pravokotnik, ki ga po širini narežemo na štiri ali pet delov (odvisno od širine celega zavitka), da dobimo dolge in ozke kose testa. Vsakega premažemo z nadevom in zvijemo v dolg, tanek zavitek. Iz vsakega zavitka naredimo meniha: zavitek »prepognemo« na pol in prepletemo oba pramena v kito. Na začetku prepletanja pa naredimo zanko na delu, kjer je polovica zavitka (v zanko kasneje namestimo pirh). Enako spletemo vse ostale zavitke. Nato razvaljamo še drugi del testa, iz katerega prav tako spletemo menihe.
Oblikovane menihe zložimo na peki papir, v zanke namestimo pirhe (že kuhana in pobarvana jajca) in pustimo testo vzhajati. 
Vzhajane menihe po testu premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pol ure na 180°C, da se lepo obarvajo.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 4/2020.

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna