Skuhaj sam

Velikonočni venec ali krona

10. 04. 2022

Testo (svetlo in temno)

550 g moke
½ vrečke kislega testa Fala
½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
200 g mleka
75 g sladke smetane
60 g sladkorja
1 jajce
1,5 žličke soli
60 g masla
2 žlici čokolade v prahu (za temno testo)

Preliv

0,5 dl mleka
0,5 dl ruma
3 žlice sladkorja

Priprava:

• V posodo električnega mešalnika z nastavkom za testo stresemo moko, ki smo ji dodali kislo testo Fala iz vrečke. Prilijemo kvas, raztopljen v mleku, in dodamo vse ostale sestavine, razen masla in čokolade v prahu. Začnemo z mešanjem - najprej mešamo pri nižji hitrosti in medtem postopoma dodajamo razmehčano maslo (ali olje). Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Testo prerežemo na pol. Eno polovico damo vzhajati, drugi polovici pa dodamo čokolado v prahu in mesimo še toliko časa, da se enakomerno vmeša in obarva testo. Tudi posodo s čokoladnim testom pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Vzhajano testo pregnetemo (tako svetlo kot temno), pustimo nekaj minut počivati in razvaljamo. Iz vsakega izrežemo več krogov s premerom okoli 10 cm.
• V pomaščen okrogel model po dnu ob zunanjem robu (v obliki venca) izmenjaje zlagamo kroge svetlega in temnega testa, tako da vsak naslednji krog delno prekrije predhodnega. Vsak krog, preden ga prekrijemo z drugim krogom, premažemo z raztopljenim maslom. 
• Nato oblikujemo šest vrtnic. Izrežemo 6 svetlih in 3 temne kroge. Na pult v tri vrste zložimo po tri kroge testa, in sicer tako, da vsak naslednji krog delno prekriva predhodnega - najprej dva kroga svetlega in zatem krog temnega testa. Nato začnemo na strani, kjer je temni krog, zvijati v smeri proti svetlim krogom, da dobimo zvitek treh krogov. Zvitek na sredini prerežemo na pol, da dobimo dve vrtnici. Vrh vsake polovičke še dokončno oblikujemo v cvet vrtnice, tako da lističe nekoliko zavihamo navzven. 
• Cvetove razporedimo po vencu in jih nanj nekoliko pritisnemo, da med peko ne bodo odpadli. Na koncu izrežemo še ustrezno število manjših krogcev iz svetlega testa, s katerimi obložimo in nekoliko utrdimo notranjo stran venca. Venec pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajani venec premažemo z razžvrkljanim jajcem, ga postavimo v vročo pečico, ogreto na 180°C, in pečemo dobre pol ure.
• Pečen venec prelijemo z mešanico sladkega mleka in ruma, ga za minuto ali dve damo nazaj v pečico, da se površina lepo obarva oz. zasveti. Nato vzamemo ven in počakamo, da se venec ohladi.

Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdicšt. 4/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Ostali recepti iz rubrike:
-bučna potica z mandlji
-kakavova potica z rožiči

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna