Skuhaj sam
04. 03. 2018
1 kos vratovine
1 jajce za premaz
pol kocke kvasa Fala
2,5 dl mleka
55 dag bele moke
8 dag kisle smetane
9 dag masla
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1,5 žličke soli
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki v posodi električnega mešalnika (lahko pa testo zamesimo ročno). Dodamo vse ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Odrežemo primerno velik del, v katerega zavijemo vratovino. Mesta, kjer se deli testa stikajo, dobro stisnemo skupaj. Nato oblikujemo okraske, ki jih pritrdimo na vratovino, ovito v testo.
Iz preostalega testa lahko oblikujemo velikonočne zajčke in piščančke.
Vratovino v testu premažemo s stepenim jajcem in jo damo na toplo vzhajat za dobre pol ure.
Nato jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo približno 45 minut pri 175°C.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 3/2018.
Foto in tekst: Slonček Fala