Skuhaj sam
13. 03. 2025
Čas priprave: 40 minut
Za: 4 osebe
pol skodelice (125 ml) ekstra deviškega oljčnega olja
1 srednje velik por (samo beli del)
1 strok česna
2 žlički drobno naribanega svežega ingverja
150 g brokolija
1 majhna hruška
2 žlici mletih mandljev
1 liter piščančje jušne osnove z manj soli (ali vode)
80 g mladih špinačnih listov
5 cm kos svežega ingverja (25 g), dodatno, olupljen in narezan na tanke trakove
¼ skodelice (20 g) mandljevih lističev
1. V velikem loncu segrejemo 2 žlici oljčnega olja na nizki temperaturi. Dodamo narezan por, strt česen in nariban ingver ter pražimo 8 minut oz. toliko časa, da se por zmehča. Nato povečamo temperaturo na srednje visoko, dodamo narezan brokoli, narezano hruško in mlete mandlje. Kuhamo še kakšni 2 minuti, vmes mešamo, da se sestavine segrejejo in mandlji lepo razporedijo med ostale sestavine.
2. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Zmanjšamo temperaturo in pustimo, da juha pokrita nežno vre 10 minut ali toliko časa, da se brokoli zmehča. Vmešamo špinačo in pustimo stati 10 minut.
3. Juho v blenderju ali s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. Zlijemo jo nazaj v lonec in med mešanjem segrevamo, da postane vroča. Po okusu začinimo.
4. Medtem v srednje veliki ponvi na visoki temperaturi segrejemo preostalo oljčno olje. Na njem pražimo ingver, ki smo ga olupili in narezali na tanke palčke, 1 minuto. Občasno premešamo in počakamo, da postane zlato rjav. Preložimo ga na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo, in posolimo. V isti ponvi prepražimo še mandljeve lističe (približno 30 sekund), da rahlo porjavijo. Tudi njih odcedimo na papirnati brisači.
5. Juho razdelimo v skledice, jo potresemo s praženimi mandljevimi lističi in hrustljavim ingverjem ter postrežemo.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za okuse pomladi v reviji Pet zvezdic, št.3/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Začinjeni kuskus z medom, grškim jogurtom in sadjem
-Bananin sorbet
-Jogurt s chia semeni, granolo, malinami in granatnim jabolkom
-Zelena »smuti« juha s hrustljavim ingverjem
-Pečen piščanec s sumakom, mlado zelenjavo in rdečo pomarančo
-Jagnečja nabodalca z belim fižolom in pesinim tzatzikijem
-Lososovi polpeti s kuskusom ter solato iz bučk in špargljev
-Dimljen tunin file s solato iz brokolija in kvinoje
-Ocvrtki s slivovo marmelado
-Kruhki z maskarponejem, pomarančo in javorjevim sirupom