Skuhaj sam

Zelje s čilijem, pastinakovim pirejem in suhim sadjem

12. 05. 2022

za 2 osebi

Sestavine

pol zeljnate glave 
oljčno olje
česen
3 pastinaki
½ litra mleka
suha jabolka
rozine
indijski oreščki
50 g masla
1 dl belega vina 
žlička sladkorja
Kotányi morska sol iz mlinčka
Kotányi črni poper iz mlinčka
muškatni orešček
Kotányi čili Birdseye iz mlinčka

Priprava:

Zelje očistimo, solimo, popramo in položimo v vrečke za kuhanje. Po želji lahko dodamo še česen in oljčno olje. Vrečke vakuumsko zapremo in jih položimo v vodno kopel (sous vide), ki ima stalno temperaturo 85°C. Kuhamo približno tri ure, odvisno od velikosti zelja.
Za pire olupimo pastinak in ga narežemo na kocke. Kuhamo ga v mleku približno 30 minut. Mleko odlijemo in ga prihranimo, pastinak pa pretlačimo do gladkega. Če je pire pregost,  dodamo malo mleka, ki je ostal od kuhanja. Vmešamo še maslo in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom.
Za prilogo v belo vino za 30 minut namočimo suha jabolka, rozine in indijske oreščke. Odcedimo in jih na hitro prepražimo na maslu. Dodamo vino in počasi reduciramo. Proti koncu po želji dodamo še žličko sladkorja.
Po treh urah zelje vzamemo iz vrečke in ga na hitro popečemo z obeh strani. Na krožniku ga prelijemo še z oljčnim oljem. Za rahlo pikanten okus ga potrosimo z mletim čilijem.

Čili - Čili je univerzalna začimba in doda značilen sadno pekoč okus številnim jedem. Uporablja se svež ali sušen, dimljen, pražen ali v pastah. Njegova ostrina se meri s skovilovo lestvico. Zelo dobro se poda k mesu, zelenjavi, juham, omakam, stročnicam in celo čokoladi.
Nasvet: Pekoč občutek po čiliju najlažje pogasite z mlekom, kakavom ali zrelim parmezanom, voda pa ima ravno nasproten učinek.

Recept je pripravil chef Boštjan Palčič za Kotanyi Slovenija. Objavljen je v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 5/2022.   Kupi izvod / Letna naročnina

Foto: Peter Irman  Tekst: Kotanyì Slovenija

Deli na
12. 07. 2024
Sipa in hren
12. 07. 2024
Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom in kozjim sirom
12. 07. 2024
Gaspačo s pistacijevimi krutoni
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna